HEERENVEEN - Renate Groenewold zal woensdag in Heerenveen niet strijden voor een olympisch startbewijs op de 5000 meter. De TVM-rijdster heeft besloten om na haar desastreuze optreden op de drie kilometer zich terug te trekken voor de langste afstand.

''In deze conditie heeft dat geen enkele zin'', sprak haar coach Gerard Kemkers dinsdag. Groenewold eindigde maandag slechts als negende op de 3000 meter, een discipline waarop ze regerend wereldkampioene is.

Opvallend genoeg dwong ze daarmee zeer waarschijnlijk toch een olympisch startbewijs af, omdat zij op de geschoonde lijst (zonder de schaatssters die niet aan de kwalificatie-eisen van sportkoepel NOCNSF hebben voldaan) nummer drie staat.

Er hadden namelijk maar drie vrouwen een zogenoemde kwalificatie achter hun naam staan.

Strijdvaardig

Groenewold vroeg zich na afloop hardop af of zij wel iets in Vancouver heeft te zoeken. Haar trainer Kemkers klonk na de ochtendtraining in Thialf strijdvaardiger.

''Renate heeft te weinig kunnen trainen'', sprak Kemkers over zijn pupil die dit jaar mede door twee operaties achterstand op liep.

Trainingskamp

De voormalig wereldkampioene allround vertrekt in het begin van het nieuwe jaar samen met Carl Verheijen voor een achtdaags trainingskamp naar Gran Canaria.

Daarna voegt ze zich bij de rest van de ploeg voor een trainingskamp in Erfurt dat twee weken duurt. ''En dan zal er een heel andere Renate staan'', voorspelde Kemkers.