HEERENVEEN - Drie persoonlijke records in twee dagen tijd en toch staat Kjeld Nuis vooralsnog met lege handen op het Aegon olympisch kwalificatietoernooi in Thialf. Zijn derde plaats op de kilometer was niet genoeg voor een startbewijs in Vancouver.

"Toch hou ik hier een goed gevoel aan over", relativeerde Nuis. "Ook al weet ik mij niet te plaatsen voor Vancouver, ik hou veel aan dit toernooi over. Dit is een ervaring die mij de komende jaren vooruit zal helpen."

Vlak na afloop van zijn race was Nuis ervan overtuigd dat hij nog kans hield op een ticket voor Vancouver via een tweede kwalificatietoernooi in januari. In die overtuiging werd hij gesterkt door bondscoach Wopke de Vegt, die Nuis deze theorie had toevertrouwd.

Arie Koops, directeur Sport van de KNSB, ontkrachtte die mogelijkheid echter meteen. Nuis, die tijdens het OKT geen nominatie op zak heeft, had eerste of tweede moeten worden om een herkansing af te dwingen.

Zuur

"Als dat waar is, zou het zwaar balen zijn", reageerde Nuis op de uitleg van Koops. De schaatser van de Control-ploeg werd bijgevallen door ploeggenoot Stefan Groothuis.

"Dat zou ontzettend zuur zijn. Kjeld rijdt hier deze dagen super goed en haalt bijna een seconde van zijn persoonlijk record af. Het is jammer als het hem niets oplevert."

Onderschatting

Nuis weet waar het in principe fout is gegaan. Tijdens de World Cups in Noord-Amerika wist hij niet te voldoen aan de kwalificatienorm van het NOCNSF. "Ik denk dat ik het daar onderschat heb", blikt de 20-jarige atleet terug.

"Ik kon niet goed genoeg met de snelheid van het ijs omgaan waardoor ik te veel in de opening liet liggen. Dat is jammer. Als ik nu naar de startlijst op de 1.500 meter kijk en de vorm van mijn tegenstanders, denk ik dat ik een goede kans heb om bij de beste vier te rijden."

Jammer

Nuis moet dinsdag op de metrische mijl bij de beste twee schaatsers zitten om een tweede kwalificatietoernooi af te dwingen. "Het is daarom jammer dat ik het eerder dit seizoen heb laten liggen, anders had ik gewoon veel meer kans gehad."