AMSTERDAN - Vooralsnog is onduidelijk of Jan Bos zich heeft gekwalificeerd voor de Olympische Spelen. Bos noteerde maandag tijdens het AKT op de 1.000 meter slechts de zesde tijd. Mogelijk volgt uitsluitsel pas 31 december, wanneer de schaatsbond en NOC*NSF de equipe bekendmaken.

"Ik kwam niet in mijn slag, kwam daardoor niet op topsnelheid en reed achter de feiten aan", verklaarde Bos na zijn rit tegenover de NOS. 'Mijn opening was goed, maar daarna maakte ik teveel missers.'

Meestal laat Bos zich op dit soort momenten van zijn beste kant zien. Nu niet. "Het lukte gewoon niet. Ik weet niet waar het door kwam, misschien de spanning. Ik reed niet echt comfortabel, moest hard werken om mijn slag goed te maken."

Hoop en vrees

Bos leeft op dit moment tussen hoop en vrees. "Ik krijg wisselende reacties. Zelf vind ik het klote omdat ik gelijk geplaatst wil zijn. Nu is het afwachten, het is een groot vraagteken. Dat maakt het zo lastig."

Als de rijders zonder kwalificatie worden weggestreept (Kjeld Nuis, 3e en Beorn Nijenhuis, 5e) is Bos 'plotseling' nummer vier waardoor hij in aanmerking komt voor het laatste startbewijs.