HEERENVEEN - Jac Orie moest zijn pupil Mark Tuitert ervan overtuigen dat hij zijn olympische kwalificatie op de kilometer had binnengesleept. "Aanvankelijk dacht ik dat het niet genoeg was."

"Het is met de hakken over de sloot, maar gelukkig wel eroverheen", verklaarde Tuitert na afloop met een glimlach. De schaatser uit de Control-ploeg eindigde als vierde op de 1.000 meter.

Nummer drie Kjeld Nuis beschikte op voorhand echter niet over een nominatie waardoor Tuitert een plek opschuift. Directeur Sport van de KNSB, Arie Koops, bevestigde dat de middenafstandspecialist "zo goed als zeker is" van een startbewijs voor de Spelen.

"Het is hartstikke ingewikkeld allemaal en het moet in de toekomst beter geregeld worden, maar ik denk wel dat ik mijn plaats verdiend heb. Ik ben de beste Nederlander in het World Cup-klassement en rij het hele seizoen al goed op de 1.000 meter", aldus Tuitert.

Geen tegenstand

Dat zijn race niet vlekkeloos verliep kwam volgens Tuitert met name door de tegenstand. "Remco (Oldeheuvel - red.) had zijn dag niet. Dat is jammer voor hem, maar ook voor mij. Ik had helaas niets aan hem en ik ben wel een rijder die op de kilometer een goede tegenstander nodig heeft."

"Ik mis een beetje de explosiviteit voor deze afstand. Als ik tegen jongens als Shani (Davis), Stefan (Groothuis) of Simon (Kuipers) rijd, komt dat meestal wel goed. Maar als dat er niet is, wordt het voor mij ook lastiger."