AMSTERDAM - Jeremy Wotherspoon heeft zich tijdens de Canadese olympische kwalificatiewedstrijden verzekerd van deelname aan de 500 meter op de Spelen in Vancouver.

Het sprintkanon versloeg in Calgary naaste concurrenten Mike Ireland, Kyle Parrot en Jamie Gregg.

Wotherspoon, die vorig seizoen tijdens de World Cup in Berlijn ten val kwam en zijn arm brak, maakte aan het begin van het seizoen een valse start.

Tijdens de kwalificatiewedstrijden voor het wereldbekercircuit kwam hij niet verder dan een teleurstellende zevende plaats op de kortste sprintafstand.

Stijgende lijn

Begin december toonde de achtvoudig wereldkampioen aan op de weg terug te zijn door de B-groep tijdens de World Cup in Calgary te winnen. Zondag trok Wotherspoon de stijgende lijn door met een tijd van 34,70 op de eerste 500 meter en 34,42 tijdens de tweede omloop.

Daarmee wist hij in het eindklassement Ireland achthonderdste van een seconde voor te blijven. Canada mag tijdens de Spelen in eigen land vier mannen afvaardigen voor de 500 meter. Naast Wotherspoon en Ireland zullen dat Parrot en Gregg zijn.

''Ik heb het gevoel dat er nog een hoop verbetering mogelijk is, vooral technisch'', sprak 'The Spoon', die voor de vierde keer mag deelnemen aan de Winterspelen. ''Maar ik ben blij met deze tijden.''

Nesbitt

Bij de vrouwen ging de winst naar Christine Nesbitt. De Canadese, die dit seizoen vooral op de 1.000 en de 1.500 meter imponeert, had respectievelijk 38.54 en 38.56 nodig voor haar beide races.

"Het ging erg goed vandaag. Ik ben blij dat ik mijn startplek op de 500 meter heb weten veilig te stellen, aangezien het niet mijn specialiteit is", verklaarde Nesbitt.

Achter haar eindigde Anastasia Bucsis en Shannon Rempel op de plekken twee en drie. Ook zij zijn verzekerd van deelname aan de Spelen.

Vertegenwoordigen

Maandag staan in Calgary de 3.000 meter voor de vrouwen en de 5.000 meter voor de mannen op het programma.

De Canadese schaatsbond zal pas na het kwalificatietoernooi officieel bekend maken welke schaatsers het land in Vancouver zullen vertegenwoordigen.