HEERENVEEN - Voor Nederlandse schaatsers is het verdomde moeilijk om zich te kwalificeren voor de Olympische Winterspelen. Tijdens het cruciale kwalificatietoernooi in Heerenveen bleek het nòg lastiger om alle selectie-eisen te begrijpen.

''Het is een wirwar van regels, met allerlei voorbehouden'', vatte Jan Smeekens het samen.

Het uitgangspunt van de schaatsbond is uiterst simpel. De KNSB streeft ernaar om de beste schaatsers naar de Olympische Spelen af te vaardigen.

Om dat doel te bereiken, stelde de topsportcommissie een uiterst ingewikkeld document op, waarin uitzonderingen en ontsnappingsclausules worden afgewisseld met mitsen en maren. ''Ik snap er helemaal niks van'', erkende Ireen Wüst.

Rekenkundig model

Het selecteren wordt bemoeilijkt, omdat het Internationaal Olympisch Comité maximaal tien vrouwen en tien mannen wil toelaten bij het schaatstoernooi in Vancouver. Daarom stelde de schaatsbond een rekenkundig model op waaruit moest blijken op welke afstanden Nederland de minste kans op een podiumplek heeft.

Op basis daarvan werd bijvoorbeeld bepaald dat bij de mannen als eerste twee tickets op de 500 meter worden ingeleverd. Maar zelfs de nummer twee bij het OKT is nog niet zeker van zijn plek.

Daarnaast hebben rijders die aan de eisen van sportkoepel NOCNSF hebben voldaan een streepje voor op hun concurrenten, hebben geblesseerde schaatsers met een 'kwalificatie' achter hun naam recht op deelname aan een tweede olympisch kwalificatietoernooi en mag de topsportcommissie ook nog - buiten alle regels om - iemand een ticket gunnen op basis van aanwijsplek.

Hard schaatsen

''Ik merk het wel na afloop van het toernooi'', sprak Simon Kuipers berustend. ''Ik heb me niet zo verdiept in die matrix, ik heb me vooral verdiept in hard schaatsen.''

Hij was zeker niet de enige. Boven Thialf lijkt de komende dagen één groot vraagteken te hangen. Voor toeschouwers en tv-kijkers zijn de regels ondoorgrondelijk.

Typerend was het feit dat een aantal schaatsers na afloop van de wedstrijd van journalisten moest horen hoe groot hun kans op olympische deelname is. Journalisten die ook talloze malen de documenten moesten napluizen om soms te concluderen dat hun informatie toch niet helemaal correct bleek.

Glimlach

In de Friese schaatstempel bleek uiteindelijk maar één man die de reglementen van haver tot gort kent: Arie Koops, directeur Sport van de KNSB. En die trachtte - met een glimlach op zijn gezicht - steeds weer wat duidelijkheid te verschaffen.

De afkorting AKT, die eigenlijk staat voor Aegon Kwalificatietoernooi, is inmiddels omgedoopt tot Arie Koops Toernooi.