HEERENVEEN - De Nederlandse topschaatsers strijden maandag op de tweede dag van het olympisch kwalificatietoernooi wederom voor startbewijzen voor de Winterspelen van Vancouver. In Heerenveen rijden de mannen de 1000 meter, terwijl de vrouwen in actie komen op de drie kilometer.

Simon Kuipers hoopt na zijn prima optreden op de 500 meter (2e plaats) zich op de dubbele afstand wederom op het podium te rijden en daarmee definitief kwalificatie voor de Spelen af te dwingen.

De schaatser van Control krijgt zware concurrentie van onder meer zijn ploeggenoten Stefan Groothuis en Mark Tuitert en Jan Bos, Erben Wennemars en Beorn Nijenhuis.

De beste drie zijn verzekerd van een olympisch startbewijs, de nummer vier krijgt pas na afloop van het toernooi duidelijkheid.

Topfavorieten

Op de 3000 meter voor vrouwen zijn Ireen Wüst en Renate Groenewold de topfavorieten. Elma de Vries en Jorien Voorhuis hopen op eerherstel na hun matige optreden op de 1500 meter, zondag.

Daarnaast is Paulien van Deutekom erop gebrand om haar seizoen nog wat kleur te geven met een bemoedigend optreden op de drie kilometer.

Op deze afstand hebben de nummers één en twee goede kans daadwerkelijk naar Vancouver te mogen, de nummer drie krijgt pas na het toernooi duidelijkheid.

De wedstrijden beginnen om 18.15 uur.