HEERENVEEN - Carl Verheijen schaatste zondag naar eigen zeggen een van zijn beste races ooit. Zijn tijd van 6.15,70 op de 5 kilometer was echter niet voldoende voor directe deelname aan de Olympische Spelen.

De Leusdenaar moest bij het olympisch kwalificatietoernooi in Thialf in een rechtstreeks duel Bob de Jong voor laten gaan: 6.14,12. De Jong kwam daarmee redelijk dicht in de buurt van het baanrecord van Sven Kramer, dat op 6.12,97 staat.

''Ik ben op waarde geklopt'', sipte Verheijen, die zich nu moet richten op het tweede kwalificatietoernooi in januari.

Dubbel gevoel

''Daar houd ik wel een dubbel gevoel aan over. Mijn planning was om een weekje naar de zon te gaan en het EK allround over te slaan. Nu moet ik er over vier weken weer staan. Maar ja, dit zijn de regels van de schaatsbond. En daar houden we ons aan.''

De KNSB werkt met een zogenoemde prestatiematrix, met als doel zoveel mogelijk medaillekanshebbers naar Vancouver te laten gaan. Kramer verzekerde zich al eerder van een startbewijs op de 5000 meter.

In Thialf viel er daarom zondag maar één ticket op deze afstand te verdienen. Dat maakte de race tussen favorieten Verheijen en De Jong, die elkaar in de voorlaatste rit troffen, bijzonder spannend.

Bekijk de reactie van Verheijen
Wissel

Lange tijd ging het gelijk op, beide routiniers weigerden de ander weg te laten rijden. Verheijen kwam bij een wissel net verkeerd uit en moest De Jong, die van de buitenbocht kwam, voor laten gaan. Een belangrijk moment, dat De Jong uiteindelijk de overwinning bracht.

Verheijen was ruim sneller dan nummer drie Arjen van der Kieft, die 6.20,14 noteerde. ''Met zo'n groot verschil had ik eigenlijk ook een startbewijs voor de Spelen verdiend'', aldus Verheijen.

''Met deze tijd ben ik medaillekandidaat in Vancouver. Je kunt je afvragen of het verstandig is om een kanshebber op eremetaal zo kort voor de Spelen nog een keer volle bak te laten gaan.''

Verweij

Koen Verweij en Bob de Vries, twee schaatsers met een kwalificatie achter hun naam voor de Spelen, meldden zich zondag af voor de 5 kilometer. Zij zijn in januari twee belangrijke concurrenten voor Verheijen bij OKT 2.

Als het aan De Jong ligt, gaat het laatste deelnamebewijs voor de 5 kilometer gewoon naar Verheijen. ''Zo selecteer je je beste schaatsers kapot'', zei hij.

''We moeten in Nederland gewoon de Amerikaanse regels toepassen, met trials. Als Kramer vandaag had meegedaan, waren Sven, ik en Carl gewoon op het podium geëindigd en was het klaar met de discussie. Op deze manier lijkt het wel judo, met al die herkansingen.''