HEERENVEEN - Ronald Mulder ging zondag van het ene uiterste naar het andere. Voor de start van de 500 meter wist hij dat Simon Kuipers zijn grootste concurrent zou worden. Na afloop gaf de sprinter aan dat hij Kuipers' grootste fan is geworden.

Kuipers troefde Mulder op de kortste sprintafstand af, waardoor het uitzicht van de revelatie van dit seizoen op deelname aan de Spelen in Vancouver troebel is.

Mocht de sprinter uit de Control-ploeg zich plaatsen op de 1.000 of de 1.500 meter, dan houdt Mulder kans op een startbewijs.

"Ik ga Simon nu hard aanmoedigen", zuchtte Mulder na afloop. "Ik kan alleen maar hopen dat hij en andere schaatsers zich op meerdere afstanden weten te kwalificeren. Bob de Jong bijvoorbeeld op zowel de 5.000 als de 10.000 meter."

Prestatiematrix

De zondag door de KNSB gepresenteerde prestatiematrix houdt de gemoederen in Thialf flink bezig. De schaatsbond geeft de voorkeur aan deelnemers op de langere afstanden, waardoor in principe niemand op de 500 meter verzekerd is van een startbewijs.

Nederland mag maximaal tien schaatsers afvaardigen naar de Olympische Spelen in Vancouver. De eerste twee plaatsen op de 500 meter komen in de matrix pas als twaalfde en vijftiende voor, waardoor er minimaal twee schaatsers zich op meerdere afstanden moeten kwalificeren wil er überhaupt een sprinter aan de start verschijnen.

Vraagtekens

Mulder zette in Thialf grote vraagtekens bij het reglement van de KNSB. "Ik denk dat de nummers één en twee van de 500 meter heel wat meer kans op een medaille maken dan de nummers vier van de 1.000 en de 1.500 meter."

"Het is balen dat de matrix deels gebaseerd is op de prestaties van vorig seizoen terwijl Jan en ik pas sinds dit seizoen meedraaien in de internationale top."

De KNSB deelt na afloop van de kwalificatietoernooien negen startplekken toe gebaseerd op de geleverde prestaties. Het tiende ticket wordt door de bond zelf toegewezen. "Ik hoop dat zij daarbij kijken naar de medaillekansen van schaatsers", besloot Mulder.