HEERENVEEN - Een zichtbaar stralende Annette Gerritsen gaf na afloop van de 1.500 meter op het Aegon olympisch kwalificatietoernooi aan tevreden te zijn met haar tweede plaats. "Dat was de doelstelling."

Gerritsen is dankzij haar prestatie verzekerd van deelname aan de Spelen in Vancouver. Daarnaast is het voor de schaatsster uit de Control-ploeg een bevestiging dat zij in vorm is voor de belangrijke kwalificatieraces op de 500 en de 1.000 meter.

"Dat zijn toch mijn afstanden", verklaarde zij na afloop in Thialf. "De spanning is daar ook wel groter. Ik wil op de 500 en de 1.000 meter gewoon echt hard schaatsen."

Doet er niet toe

De zondag gepresenteerde prestatiematrix van de KNSB, die bepalend is voor de verdeling van de olympische startbewijzen, was van te voren niet uitgebreid bestudeerd met coach Jac Orie. "Sterker nog, ik zie dat ding nu pas voor het eerst", lachte Gerritsen.

"Die matrix deed er vandaag ook helemaal niet toe. Van te voren was het duidelijk dat je hier vandaag gewoon bij de beste twee moest zitten om zeker te zijn van deelname aan de Spelen, en dat is gelukt."

Schema

Gerritsen gaf aan sowieso niet te veel bezig te zijn geweest met de planning voor de komende periode. "Wij hebben tot aan het OKT een schema gemaakt, daarna is nog niets duidelijk", reageerde de schaatsster op de vraag of zij deel zal nemen aan het WK sprint.

Zelfs het olympische schema zit nog niet in haar hoofd. "Het enige wat ik over de Spelen weet, is dat het ergens rond de twaalfde begint", besloot Gerritsen met een knipoog.