HEERENVEEN - Schaatssters Ireen Wüst en Annette Gerritsen hebben zondag bij het olympisch kwalificatietoernooi in Heerenveen een startbewijs op de 1500 meter afgedwongen.

Wüst won de cruciale wedstrijd in een tijd van 1.56,97, Gerritsen werd tweede: 1.57,58. Beide vrouwen zijn daarmee verzekerd van olympisch deelname op deze afstand.

Laurine van Riessen eindigde als derde (1.58,35) en is daarmee ook nagenoeg zeker van kwalificatie voor de Winterspelen. Haar teamgenote bij Control, Margot Boer, werd vierde: 1.58,38.

Zij moet afwachten of er meer dan tien verschillende schaatssters (het maximaal aantal) zich plaatsen voor 'Vancouver'. Als dat het geval is, dan moet de nummer vier op de 1500 meter als één van de eerste rijdsters haar ticket inleveren.

Van Beek

De jonge schaatsster Lotte van Beek presteerde in een vol Thialf uitstekend. De Zwolse kwam tot een tijd van 1.58,40 en werd daarmee knap vijfde.

Voormalig wereldkampioene allround Paulien van Deutekom eindigde slechts als zevende en greep daarmee naast een olympisch startbewijs.

De Vries

Elma de Vries, die drie weken geleden nog brons veroverde bij een WB-wedstrijd, kwam pas na 2.02,39 over de streep en werd teleurstellend laatste.