HEERENVEEN - Jan Smeekens heeft in Thialf een grote stap gezet richting de Olympische Spelen in Vancouver. De sprinter van de Control-ploeg won de eerste 500 meter met groot verschil van naaste concurrenten Ronald Mulder en Simon Kuipers.

Smeekens wist net geen tijd onder de 34 seconden te noteren en eindigde de eerste omloop in een tijd van 35,03. Mulder, die bij de start weggleed, kwam na 35,19 seconden over de streep, éénhonderdste sneller dan Simon Kuipers.

Jan Bos (35,30) en Stefan Groothuis (35,34) zijn ook nog in de race voor een olympisch startbewijs.

Afvaardiging

Smeekens en Mulder vonden dit jaar aansluiting met de internationale top. Niettemin heeft de KNSB besloten bij de olympische selectie de voorrang te geven aan schaatsers op de langere afstanden.

Die maatregel is noodzakelijk omdat Nederland maximaal tien schaatsers mag afvaardigen naar de Olympische Spelen. Op de 500 meter hebben daardoor alleen de beste twee schaatsers een realistisch uitzicht op een startbewijs.

Dan moeten op de overige afstanden wel schaatsers zijn die zich op meerdere afstanden voor de Spelen weten te kwalificeren. Later op zondag wordt de beslissende tweede 500 meter geschaatst.