GRONINGEN - Schaatser Arjan Stroetinga heeft zaterdag in Groningen de vijftiende wedstrijd om de Marathon Cup gewonnen. De 28-jarige automonteur uit het Friese Waskemeer toonde zich in de eindsprint de snelste van een kopgroep van vijftien rijders.

De tweede plaats werd opgeëist door Cees Juffermans en Rob Hadders eindigde als derde. Het was de vijfde seizoenzege voor Stroetinga.

Het aantal overwinningen had voor Stroetinga meer kunnen zijn. Hij won aanvankelijk in Haaksbergen ook de eerste wedstrijd op natuurijs.

Maar omdat de BAM-rijder in de sprint zijn enige medevluchter Kurt Wubben had gehinderd, besloot de jury daarop Wubben tot winnaar uit te roepen.

Boeiend begin

De race over 125 ronden in Groningen was vooral in het begin boeiend. Vijftien waaghalzen, onder wie Hadders, Wubben en Stroetinga, reden weg uit het peloton. Perfect samenwerkend ging de grote groep op jacht naar een rondje voorsprong op de rest. Dat lukte.

Opvallend was dat de klassementstoppers Sjoerd Huisman en Ingmar Berga niet tot het elitaire gezelschap behoorden. Het tweetal had alleen maar oog voor elkaar.

Verder was Bob de Vries, tweede in het klassement, niet in Groningen van de partij. Hij is zondag in de Thialf-hal op de 5000 meter deelnemer bij het olympisch kwalificatietoernooi.

Zielman

Bij de vrouwen won Carla Zielman. De 25-jarige Cenned-rijdster uit Steenwijkerwold toonde zich de rapste in de massasprint. Zielman boekte haar zesde seizoenzege.

Klassementsleidster Mariska Huisman eindigde op de tweede plaats en heeft nu 46 punten voorsprong op de nummer twee, Maria Sterk. Anniek ter Haar legde in de strijd om de dagzege beslag op de derde plaats.