HEERENVEEN - President-directeur Arjan Bos van TVM liet zich onlangs kritisch uit over 'zijn' schaatsploeg, die naar zijn mening tijdens de Spelen in Vancouver minimaal vijf individuele medailles moet behalen.

De kritiek had voor een groot deel betrekking op de schaatssters, onder wie Marrit Leenstra. De 20-jarige rijdster was als juniore bijzonder succesvol, maar nu lijkt haar even niets meer te lukken.

Wonder

Bij het olympisch kwalificatietoernooi, dat zondag begint, hoopt Leenstra op een klein wondertje. Al houdt ze er inmiddels rekening mee dat ze de Olympische Spelen misschien wel niet gaat halen.

Aan het begin van het seizoen was plaatsing voor Vancouver haar doel. ''Nu gaat het me er vooral om het juiste gevoel weer een beetje terug te krijgen. Het gevoel dat je na een wedstrijd weer blij kunt zijn, dat heb ik al lang niet meer gehad.''

Voor Leenstra ging het direct bij de start van het seizoen mis. In Thialf eindigde ze bij de Nederlandse afstandskampioenschappen als vijftiende op de 1000 meter, als tiende op de 1500 meter en als twaalfde op de 3000 meter. De negatieve prestatiereeks wist ze daarna nauwelijks te doorbreken.

Verwachtingen

''In de zomer voelde ik me ontzettend goed'', aldus de schaatsster. ''Beter dan de voorgaande jaren.''

Dat het er in wedstrijden niet uitkomt, heeft volgens Leenstra onder meer te maken met het hoge verwachtingspatroon. ''Ik leg mezelf veel druk op, wil me bewijzen. Ik wil ook aan anderen laten zien wat ik kan.''

Zodra ze aan de start verschijnt, begint ze te denken. ''Dan ben ik bang dat het niet goed gaat en word ik zenuwachtig. In Jong Oranje had ik dat gevoel nooit. De stap naar de senioren heb ik misschien wel wat onderschat.''

Oude schaatsen

In aanloop naar het kwalificatietoernooi kijkt Leenstra, die zich richt op de 1000 en 1500 meter, oude races terug. Wedstrijden waarin het wél goed ging. Ook heeft ze haar 'oude schaatsen' weer terug. Ze probeert nu meer te genieten van het schaatsen en te blijven denken aan haar techniek.

Als ze er in Thialf niet in slaagt zich te plaatsen voor de Spelen is de teleurstelling groot. ''Maar minder groot dan aan het begin van het seizoen. De klap komt harder aan wanneer je goed schaatst, favoriet bent en het dan niet haalt."

"Ik hoop in ieder geval weer het goede gevoel terug te krijgen. Ik vind het nu nog wel leuk om topsporter te zijn, maar dit moet niet twee jaar zo duren. Dan verdwijnt het plezier wel.''