BIDDINGHUIZEN - Schaatser Sjoerd Huisman heeft in Biddinghuizen de veertiende wedstrijd om de Marathon Cup op zijn naam geschreven.

De 23-jarige Nefit-rijder toonde zich na 75 kilometer de snelste in de massasprint. Piet Jan van Eck eindigde als tweede en Ingmar Berga werd derde.

Huisman boekte op de 5 kilometer lange ijsbaan zijn derde seizoenzege. Vorige week was de Nederlands kampioen op natuurijs ook al succesvol in de Flevopolder.

Leiding

Huisman gaat in het algemeen klassement nu aan de leiding met 281,3punten. Zijn grootste concurrent Bob de Vries was niet in Biddinghuizen aanwezig.

De Vries concentreert zich op het olympische kwalificatietoernooi, dat op 27 december in Heerenveen begint en vier dagen duurt. De Vries hoopt op de 5000 en 10.000 meter een ticket voor de Olympische Spelen in Vancouver te bemachtigen.

Bij de vrouwen won Daniëlle Bekkering. De 32-jarige boerendochter uit het Groningse Den Ham was in de eindsprint de snelste van een kopgroep van zes rijdsters. Jolanda Langeland en Sandra 't Hart werden respectievelijk tweede en derde.

Vluchtgroep

Opvallend was dat er geen enkele schaatsster uit de top van het klassement in de vluchtgroep zat. ''Door de natuurijsperiode hebben we een drukke periode achter de rug'', zei lijstaanvoerster Mariska Huisman.

''Vandaag heb ik alleen mijn concurrenten in de gaten gehouden. Gelukkig waren zij ook vermoeid.'' Huisman heeft in het klassement 35 punten voorsprong op haar grootste rivale, Maria Sterk.