HEERENVEEN - In aanloop naar de Winterspelen van Vancouver is hij de trotse ambassadeur van sportkoepel NOCNSF. Het is echter de vraag of Erben Wennemars zich op eigen kracht wel weet te kwalificeren voor die Olympische Spelen.

Tijdens de skate-off in Heerenveen greep hij donderdag naast een ticket voor de komende wereldbekerwedstrijden op de 1000 meter en 'Vancouver' raakt steeds verder uit zicht.

Een dag nadat Wennemars op de 1500 meter er niet in slaagde kwalificatie voor de komende wereldbekerreeks in Noord-Amerika af te dwingen, werd de Zwollenaar ook op de 1000 meter door zijn concurrenten voorbij geschaatst.

Trainen

Wennemars klokte een tijd van 1.10,63 en was daarmee beduidend langzamer dan Remco Olde Heuvel die met een tijd van 1.09,94 het startbewijs opraapte. ''Dit is niks nieuws, jongens'', reageerde Wennemars berustend. ''Dit is een tijd die ik het hele seizoen al rijd.''

Toch moest de TVM-rijder erkennen dat die matige tijden hem pijn doen. ''Natuurlijk is dit wel frustrerend'', erkende hij. ''Hier ben je niet de hele zomer keihard aan het trainen. Op deze afstand ben ik wereldkampioen geweest. Dan is het wel klote als je nu zo schaatst.''

Wedstrijdverplichting

Wennemars heeft nu - noodgedwongen - ruim een maand geen enkele wedstrijdverplichting. Het olympisch kwalificatietoernooi, waar de olympische startbewijzen worden verdeeld, is zijn eerstvolgende 'afspraak'.

Vrijdag vertrekt hij wel naar Noord-Amerika waar zijn teamgenoten zullen deelnemen aan de World Cup-races. ''Het heeft voor mij geen zin om in mijn eentje te trainen, dus ga ik met hen mee'', verklaarde de voormalig wereldkampioen sprint zijn reis.

Haalbaar

Naast Wennemars kende ook Paulien van Deutekom wederom een teleurstellende dag. De voormalige wereldkampioene allround volbracht de 3000 meter in 4.15,87 en moest Jorien Voorhuis (4.10,95) en Elma de Vries (4.11,79) voor zich dulden.

Het enige overgebleven WB-ticket gaat naar Voorhuis, terwijl voor Van Deutekom de zorgen steeds groter worden. ''Een tijd van 4.11 is voor mij gewoon niet haalbaar op dit moment'', zei ze. Om daar later aan toe te voegen: ''Ik presteer gewoon slecht.''

Van Deutekom ziet wel ''lichtpuntjes''. Ze herinnerde haar toehoorders aan het feit dat ze terugkomt van een liesblessure en dat ze vooral technisch verbeteringen moet doorvoeren. ''Als je 'm eenmaal hard raakt, dan kan je ook meteen seconden sneller rijden'', meende ze.

Shock

Voor Wennemars moet de kentering niet komen met kleine stapjes. Hij beseft dat een winst van een half procentje hem niet genoeg brengt.

''Ik heb een shock-effect nodig'', vertelde de ex-sprinter die alvast aankondigde nog eens driftig aan zijn materiaal te gaan sleutelen. Olympische kwalificatie op de 1000 meter lijkt ondertussen een utopie, op de 1500 meter is er nog een strohalm.

Wennemars klinkt in elk geval nog strijdlustig: ''Ik wil wel mooi afscheid nemen.''