HEERENVEEN - Simon Kuipers en Kjeld Nuis hebben woensdag in Heerenveen wereldbekertickets veroverd op de 1500 meter. Kuipers was de beste in 1.46,25. Daarna kwam Nuis in 1.46,68.

Onder de afvallers bevonden zich Sven Kramer (vierde in 1.47,55) en Erben Wennemars (zevende in 1.49,05).

Kuipers en Nuis komen allebei uit voor de formatie van trainer Jac Orie.

Voor Kramer zijn de gevolgen van dit resultaat groter dan voor Wennemars. Nu Kramer niet aan de wereldbekerwedstrijden op de 1500 meter deelneemt in Calgary en Salt Lake City, kan hij op deze afstand niet aan de Olympische kwalificatieregels van het NOCNSF voldoen.

Volgens die regels moet hij nu eind december de 1500 meter op het OKT winnen om een tweede skate-off (een zogeheten OKT2) af te dwingen. Door die te winnen kan hij zich vervolgens alsnog voor de Spelen plaatsen op deze afstand.

Klein wonder

Wennemars heeft aan die kwalificatie-eis wel al voldaan. Kramer beseft dat hij nu een klein wonder nodig heeft om bij de Winterspelen van Vancouver vier keer goud te winnen.

''Ik geef de 1500 meter nu niet op, hoor'', sprak Kramer woensdag. Om daar later aan toe te voegen: ''Maar het is duidelijk dat de 5 en 10 kilometer mijn favoriete afstanden zijn.''