AMSTERDAM - In aanloop naar de Olympische Winterspelen loopt het bepaald niet met alle TVM-rijders zoals gehoopt. Directievoorzitter Arjan Bos twijfelt of de sponsor na de Spelen doorgaat met de vrouwelijke allrounders.

"We werken in olympische cycli van vier jaar, hetgeen inhoudt dat de ploeg na Vancouver ingrijpend zal veranderen", blikt Bos in De Telegraaf vooruit.

Alleen de contracten van coach Gerard Kemkers, Sven Kramer, Wouter Olde Heuvel en Koen Verweij lopen dan nog door. "Voor het overige liggen alle opties open. De allroundvrouwen inruilen voor een sprinttak is een mogelijkheid."

Gebrek

Eén van de redenen voor Bos' overpeinzingen is dat hij een gebrek aan professionaliteit constateert bij een aantal schaatsers. "Laat Sven Kramer een voorbeeld zijn voor de rest. Want ondanks het feit dat er een enorme druk op zijn schouders rust, gaat hij daar heel rustig, sterk en professioneel mee om. Bij anderen mis ik zo'n houding wel eens."

Toch wil de TVM-baas, ondanks het feit dat behalve Kramer totnogtoe alleen Ireen Wüst echt aan de verwachtingen voldoet, geen onrust zaaien.

"Het is natuurlijk ook zo dat er pas in februari gepiekt moet worden, dus we moeten beslist niet panikeren. Maar ik constateer wel dat de concurrentie dichterbij is gekomen en ons op sommige afstanden heeft ingehaald."

Raad

Ook heeft hij nog een raad voor coach Kemkers. "Het is simpel: deze winter draait alles om Sven en de anderen met medailleperspectief. Sven kan zelfs geschiedenis schrijven. Ook de technische staf dient zich dat te realiseren. Gerard moet af van de gedachte dat alle schaatsers even belangrijk zijn en ik heb de indruk dat hij dat inmiddels beseft."