PAPENDAL - Door een wijziging in de normen en limieten van sportkoepel NOCNSF voor het langebaanschaatsen heeft onder anderen Erben Wennemars zich met terugwerkende kracht gekwalificeerd voor de Olympische Spelen van Vancouver.

Dat betekent niet dat hij al zeker is van deelname, het houdt slechts in dat hij eind dit jaar bij het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) in Thialf een startbewijs voor Vancouver kan veroveren.

NOCNSF heeft op verzoek van de schaatsbond KNSB ingevoerd dat de tijden die in dit wereldbekerseizoen in de B-groep zijn gereden, mogen meetellen.

Kwalificatie-eis

Wennemars, die al genomineerd was, voldeed op de 1500 meter aan de kwalificatie-eis door bij de WB-wedstrijd in Heerenveen de B-groep te winnen. Tot nu toe telde die prestatie niet mee voor olympische kwalificatie.

Ook Stefan Groothuis (1000), Thijsje Oenema (500), Laurine van Riessen (1000), Diane Valkenburg (3000), Elma de Vries (1500) en Jan Blokhuijsen (5000) hebben door prestaties in de B-groep olympische kwalificatie behaald.

Olympische tickets

De kwalificaties gelden alleen voor de betreffende afstand, in het geval van Wennemars bijvoorbeeld alleen op de 1500 meter. Maar pas eind december worden de olympische tickets daadwerkelijk verdeeld in Heerenveen.

Die extra selectie is nodig omdat in Nederland meer schaatsers voldoen aan de kwalificatienorm dan dat er olympische startbewijzen zijn.