AMSTERDAM - Het ontslag van Peter Mueller houdt de gemoederen in Noorwegen behoorlijk bezig. De Amerikaanse schaatscoach werd maandag door de Noorse bond op straat gezet wegens seksueel getinte opmerkingen in de richting van zijn voormalige pupil Maren Haugli.

Tijdens de persconferentie waarin de schaatsbond een toelichting gaf op het ontslag, liet de voorzitter, Vibecke Sørensen, weten dat het gedrag van Mueller niet overeenkomt met de richtlijnen van de bond.

Rolmodel

"Peter Mueller is niet het rolmodel dat het Noorse schaatsen op een dergelijke positie nodig heeft. Er rest ons geen andere keuze dan met hem te breken", aldus Sørensen.

De mannelijke Noorse schaatsers lijken het vertrek van Mueller echter te betreuren. Havard Bokko twitterde dat het door de media geschetste beeld van de Amerikaan niet klopt.

Opgeblazen

Ook stayer Oystein Grödum spreekt over de rol van de media. "Deze affaire is enorm opgeblazen door de Noorse media. Het is kwalijk dat het hele voorval slechts van één zijde, die van Haugli, is belicht."

Grödum voegt daaraan toe het spijtig te vinden dat Mueller moet vertrekken. "Het is triest te constateren dat Mueller na een succesvolle periode van zes-en-een-half jaar wordt afgerekend op een zaak die niets met sport te maken heeft."