AMSTERDAM - De komende dagen moet de Nederlandse schaatselite zich in Thialf melden voor skate-offs die bepalen wie er mogen afreizen naar de World Cups in Calgary en Salt Lake City. De opvallendste afwezigen zijn Gretha Smit en Renate Groenewold.

Smit besloot maandag de schaatsen definitief op te bergen na haar tegenvallende prestatie van afgelopen weekeinde in Hamar. De winnares van olympisch zilver in 2002 werd op de vijf kilometer slechts achttiende in de B-groep en miste de motivatie om door te gaan.

Operatie

Groenewold verschijnt niet aan de start vanwege een chirurgische ingreep die deze week plaats heeft. De aard van de ingreep houdt de regerend wereldkampioene op de drie kilometer privé.

De langeafstandsspecialiste heeft van de Koninklijke Nederlandse schaatsbond wel een beschermde status gekregen waardoor zij mag afreizen naar Calgary (4-6 december) en Salt Lake City (11-13 december).

Tickets

Zowel bij de mannen als bij de vrouwen staan alle afstanden op het programma die de komende weken ook in Noord-Amerika op het schema staan. Alleen de vijf kilometer bij de dames en de tien kilometer bij de heren wordt niet verreden.

In totaal zijn er nog dertien startbewijzen voor de komende twee wereldbekerwedstrijden te verdienen. Bij de vrouwen zijn er op de 500, 1.500 en de 3.000 meter nog twee tickets te vergeven. Op de kilometer is er nog ruimte voor één Nederlandse afgevaardigde.

De mannen strijden op de 500 en op de 1.500 meter voor twee startbewijzen. Op de 1.000 en de 5.000 meter is er nog één vrije plek.

Deelnemers skate-off bij de vrouwen

500 meter: Laurine van Riessen, Natasja Bruintjes, Mayon Kuipers, Tosca Hilbrands, Sanne van der Star, Jorien Kranenborg, Sophie Nijman.

1.000 meter: Laurine van Riessen, Ingeborg Kroon, Marrit Leenstra, Sophie Nijman.

1.500 meter: Annette Gerritsen, Elma de Vries, Natasja Bruintjes, Laurine van Riessen, Marrit Leenstra, Jorien Voorhuis, Paulien van Deutekom.

3.000 meter: Annouk van der Weijden, Yvonne Nauta, Elma de Vries, Linda Bouwens, Paulien van Deutekom, Jorien Voorhuis, Lisette van der Geest.

Deelnemers skate-off bij de mannen

500 meter: Simon Kuipers, Mark Tuitert, Michel Mulder, Lars Elgersma, Jan Bos, Beorn Nijenhuis, Jacques de Koning, Pim Schipper, Michael Poot.

1.000 meter: Lars Elgersma, Remco olde Heuvel, Beorn Nijenhuis, Pim Schipper, Ronald Mulder, Erben wennemars, Jacques de Koning, Kjeld Nuis, Rhian Ket.

1.500 meter: Remco olde Heuvel, Erben Wennemars, Kjeld Nuis, Jan Blokhuijsen, Simon Kuipers, Koen Verweij, Sven Kramer, Beorn Nijenhuis, Wouter olde Heuvel.

5.000 meter: Wouter olde Heuvel, Koen Verweij, Bob de Vries, Ben Jongejan, Arjen van der Kieft, Renz Rotteveel, Ted-Jan Bloemen, Tim Roelofsen.

Programma woensdag

500 meter dames
500 meter heren
1.500 meter dames
1.500 meter heren

Programma donderdag

500 meter dames
500 meter heren
1.000 meter dames
1.000 meter heren
3.000 meter dames
5.000 meter heren