AMSTERDAM - Marianne Timmer heeft afgelopen weekeinde tijdens de World Cup in Berlijn voor een opmerkelijke prestatie gezorgd. Voor het eerst sinds december 2006 stond ze weer eens op het podium tijdens een wereldbekerwedstrijd.

Timmer werd derde op de 1000 meter in 1.16,13. De drievoudig olympisch kampioene was zich er niet van bewust dat het bijna drie jaar geleden was dat ze voor het laatst op een dergelijk podium stond.

"Maar joh", zegt ze droog, "ik ben daar ook echt helemaal niet mee bezig. In het verleden ligt de winst niet, die haal je in de toekomst." Als geen ander kan Timmer pieken in een olympisch seizoen.

"En daarom ben ik des te blijer met deze tijden. Mijn openingen zijn goed, mijn eerste rondje is goed, dus de snelheid is er. Zaak om dat uit te bouwen richting het olympisch kwalificatietoernooi dat over zes weken begint."

Toch zegt de derde plaats haar wel iets. "Dat ik de aansluiting met de top weer heb gevonden en daar ben ik blij mee. Het zijn toch kwakkeljaren geweest, die laatste twee seizoenen."