AMSTERDAM - De voormalige topsportcoördinator van de Koninklijke Nederlandse Schaatsbond (KNSB), Ab Krook, maakt zich zorgen over het huidige niveau van de Nederlandse schaatsers.

Terugblikkend op de tegenvallende prestaties van de nationale schaatsequipe tijdens de World Cup in Berlijn neemt de huidige adviseur van de VPZ-ploeg de term 'alarmfase 1' in de mond.

"Wat de Nederlanders hier over de gehele linie hebben laten zien, is op dit moment niet goed. Het is daarom zaak om alarmfase 1 af te kondigen", legt Krook in het AD uit. De voormalige bondscoach wil daar wel enige nuance bij aanbrengen.

Unicum

"Over een aantal weken kan het er zo maar weer anders uitzien. Je kunt namelijk niet elke wedstrijd in topvorm zijn." Tijdens de eerste wereldbekerwedstrijden van het seizoen stelden de Nederlandse dames op de lange afstanden zwaar teleur.

Op de driekilometer slaagden Ireen Wüst (11de), Moniek Kleinsman (12de), Renate Groenewold (13de), Diane Valkenburg (17de) en Anouk van der Weijden (18de) er niet in een plaats in de top tien te bemachtigen. Sinds de invoering van de World Cup in 1987 was dat nog niet voorgekomen.

Ook op de korte afstanden bij de mannen is er reden voor zorg. Op de 500 meter is Jan Smeekens de enige die zich in de top tien weet te rijden. Op de 1.000 meter en de 1.500 meter slaagde geen enkele Nederlandse man er in zich op het podium te rijden.