BERLIJN - Het ambitieuze schaatsteam van Hofmeier investeerde de voorbije periode flink. Met sprinters Nijenhuis, De Koning en Bruintjes als belangrijkste nieuwkomers sprak trainer Jan van Veen de doelstelling uit om met vier rijders naar de Spelen te gaan.

De start van het seizoen verloopt echter niet zoals gehoopt. Met Jan Bos en Natasja Bruintjes plaatsten zich ternauwernood twee schaatsers voor de eerste wereldbekerwedstrijd in Berlijn, waar Bos afgelopen weekeinde achtste werd en Bruintjes achttiende.

Nijenhuis, die was aangewezen als eerste reserve, mocht op het laatste moment op de kilometer de plek van de geblesseerde Simon Kuipers innemen. Achter Bos eindigde de voormalig TVM'er als negende.

Route

''De route naar Vancouver is nu misschien alleen even wat anders'', zei Van Veen in Berlijn over de seizoensstart. ''Bij de Nederlandse afstandskampioenschappen had een aantal van onze rijders vorige week net een beetje boven zichzelf moeten uitstijgen, maar dat gebeurde niet."

"Maar we moeten niet vergeten dat wij in dezelfde hoek zitten als het team van Jac Orie. Zij waren top, wij net niet. Daarom moeten we er niet te dramatisch over doen.''

Startbewijzen

Orie behaalde met zijn sprintteam liefst negentien van de dertig beschikbare startbewijzen op de 500, 1000 en 1500 meter. TVM (Ireen Wüst 2x en Erben Wennemars), VPZ (Remco Olde Heuvel, Diane Valkenburg en Thijsje Oenema) en het 'kleine' APPM (Rhian Ket, Ronald Mulder en Lars Elgersma) verzekerden zich allemaal van drie tickets.

Nieuwelingen

''Het is best lastig om met veel nieuwelingen in een jaar tijd alles neer te zetten'', zegt Van Veen, die de voorbije zeven jaar voor de KNSB werkte en bij Hofmeier samen met Ron Neymann de leiding heeft.

''Op een aantal zaken moet je nu, met de Spelen in het vooruitzicht, sneller grip proberen te krijgen. Processen moeten versneld plaatsvinden. Daarom heb ik ook wel goed nagedacht voordat ik aan deze klus begon."

"Het is natuurlijk idealer om een langere voorbereidingsperiode voor de Spelen te hebben. Maar Hofmeier kijkt ook over Vancouver heen, ik heb een tweejarig contract getekend.''

Grote namen

Na zijn lange dienstverband met talenten bij de KNSB is het voor Van Veen interessant om weer met grote namen als Bos en Nijenhuis te werken. ''Bos vind ik schaatstechnisch nog altijd een van de besten. Nijenhuis is een groot talent die het nog steeds in zich heeft. Je moet bij hem net even de goede snaar raken. Dat is een uitdaging.''

Nijenhuis is tevreden over de ontwikkeling die hij bij zijn nieuwe team doormaakt. ''Ik sta er beter voor dan vorig jaar rond deze tijd. Het basisniveau groeit langzaam maar stabiel. Alleen wil ik niet in een situatie terechtkomen waarin ik me overbodig moet bewijzen'', doelt hij op kwalificatie voor de Spelen.