BERLIJN - Marianne Timmer liet haar concurrentes zaterdag zien dat ze nog altijd een schaatsster is om rekening mee te houden. De 35-jarige Nederlandse verraste bij de wereldbekerwedstrijd in Berlijn met het winnen van een bronzen plak.

Met 1.16,13 hoefde de regerend olympisch kampioene op de kilometer alleen de Canadese Christine Nesbitt (1.15,41) en de Japanse Nao Kodaira (1.15,92) voor te laten gaan.

''Nog een klein stapje en dan ben ik er'', zei Timmer, die geen rekening hield met eremetaal. De rijdster van het team van coach Jac Orie kwam al in de vierde rit in actie, tegen Kodaira.

''Ik had niet verwacht dat bijna iedereen boven mijn tijd uit zou komen. Ik wist niet dat het in onze rit zo hard ging.''

Lichamelijke gesteldheid

Het was voor Timmer de eerste keer dat ze op het podium stond van een wereldbekerwedstrijd sinds februari 2008. Toen eindigde ze in Heerenveen op de 500 meter als derde.

Haar lichamelijk gesteldheid is volgens Timmer, die vorig weekeinde bij de NK afstanden ook al goed reed, de belangrijkste reden van het succes. ''Vorig seizoen was ik al moe als ik naar de start moest. Ik ben nu veel fitter en voel me goed. Maar er is nog een lange weg te gaan.''

Ploeggenotes

Haar jongere ploeggenotes bleven zaterdag zonder medailles. Annette Gerritsen, die pas net hersteld is van een verkoudheid, werd vierde op de 500 meter en zesde op de kilometer.

Margot Boer eindigde juist als vijfde en vierde. Laurine van Riessen kende helemaal een ongelukkige dag met diskwalificatie in de B-groep op de kortste afstand en een 23e en voorlaatste plek op de 1000 meter.