MONTREAL - De Nederlandse vrouwenaflossingsploeg heeft bij wereldbekerwedstrijden shorttrack in Montreal een belangrijke stap gezet op weg naar olympische kwalificatie.

De formatie, bestaande uit Annita van Doorn, Liesbeth Mau-Asam, Maaike Vos en Sanne van Kerkhof, eindigde vrijdag in de eerste serie als tweede en plaatste zich daarmee voor de halve finales.

De aflossingswedstrijden in Montreal en volgende week in Marquette (Verenigde Staten) zijn bepalend voor het deelnemersveld op deze discipline bij de Winterspelen in Vancouver.

De beste acht landen van het klassement over de twee wereldbekerwedstrijden mogen een aflossingsploeg naar Vancouver zenden.

De Nederlandse vrouwen hebben nu uitzicht op kwalificatie. Oranje eindigt in Montreal in elk geval bij de beste acht.

Pech

De mannenploeg had flinke pech. De formatie met Sjinkie Knegt, Niels Kerstholt, Daan Breeuwsma en Freek van der Wart eindigde in de derde van vier series als derde. De eerste twee ploegen van elke serie plaatsten zich voor de halve finales.

In het oranjekwartet kwam Niels Kerstholt bij een inhaalpoging ten val, waarmee het uitzicht op de belangrijke tweede plaats weg was. De ploeg eindigde als twaalfde. Volgende week in Marquette moeten de mannen een topprestatie leveren om alsnog naar Vancouver te mogen.