BERLIJN - Bij de Nederlandse afstandskampioenschappen pakte de schaatsploeg van coach Jac Orie bijna elke medaille. De start van het wereldbekerseizoen verliep vrijdag in Berlijn minder plezierig.

Simon Kuipers blesseerde zich op de 500 meter aan zijn lies, terwijl Stefan Groothuis niet veel later op de kilometer ten val kwam.

Mark Tuitert was het dichtst bij eremetaal. Hij miste het brons op de 1000 meter maar net.

Tuitert klokte 1.09,51 en was daarmee 0,08 seconde langzamer dan de Zuid-Koreaan Joon Mun, die als derde eindigde. Het goud ging naar Shani Davis, die met 1.08,53 een nieuw baanrecord noteerde.

Indrukwekkend

Vooral zijn eerste volle ronde, in 25,1 seconden, was indrukwekkend. ''Als ik mijn record kwijt moet raken, dan maar aan Shani Davis'', zei Erben Wennemars, die de wedstrijd vanaf de tribune had bekeken. ''Het was echt een toprace.''

Ook Tuitert was onder de indruk. ''Het wordt een hele zware kluif om Davis op deze afstand te verslaan'', keek de 29-jarige schaatser vooruit naar de Olympische Spelen in Vancouver. ''Daar moeten we even iets op verzinnen.

Hij kan af en toe enorm uithalen, zoals nu. Petje af.'' Over zijn eigen tijd was Tuitert tevreden. Jan Bos werd achtste in 1.09,78, Beorn Nijenhuis negende in 1.09,86. Beide schaatsers rijden voor Hofmeier.

Valpartij

Trainer Jac Orie baalde van de valpartij van Groothuis. ''Hij was goed gestart, maar waaide de bocht uit en stapte op een blok. Dat moet je niet doen.'' Groothuis hield verder niets over aan de glijpartij. Ploeggenoot Simon Kuipers was er slechter aan toe.

Op de 500 meter blesseerde hij zich aan zijn lies en moest zich afmelden voor de kilometer. Met een van pijn vertrokken gezocht, en moeilijk lopend, vertrok hij in een busje naar zijn hotel waar de fysiotherapeut zijn lies bekeek. ''Het is afwachten hoe ernstig die blessure is'', zei Orie.

Skate-off

De gedachten bij Kuipers zelf zullen ongetwijfeld even zijn teruggegaan naar vier jaar geleden. In aanloop naar de Olympische Spelen van 2006 raakte de Nederlandse sprinter geblesseerd, ook al aan zijn lies. Via een skate-off bereikte hij alsnog Turijn. ''Dit voelt niet goed'', zei hij vrijdag bij het verlaten van het Sportforum.

Kuipers, die de blessure al aan het begin van de race opliep, schaatste wel verder. Hij werd 23e. Jan Smeekens was de beste Nederlander. Hij werd achtste in 35,40 seconden. De Zuid-Koreaan Kang-Seok Lee pakte het goud: 34,80.