BERLIJN - Het was vrijdag voor de Nederlandse schaatssters bij de start van het wereldbekerseizoen op de 3000 meter behoorlijk schrikken. Naast het feit dat in Berlijn de eigen tijden flink tegenvielen, toonde Martina Sablikova aan wél vroeg in het seizoen in vorm te zijn.

Met 4.00,75 verbeterde ze het bijna drie jaar oude baanrecord van Renate Groenewold. Masako Hozumi uit Japan won zilver in 4.06,25, voor de Duitse Stephanie Beckert: 4.07,17.

''Het verschil is echt enorm'', constateerde TVM-trainer Gerard Kemkers. Ireen Wüst, die bij de Olympische Spelen van 2006 goud won op de 3 kilometer, was ruim elf seconden langzamer.

Groenewold

Met 4.12,01 mocht ze zich wel de beste Nederlandse noemen, op de elfde plaats. Ploeggenote Renate Groenewold, die vorig jaar de wereldtitel won, werd slechts dertiende in 4.12,57.

De Groningse heeft dankzij haar wereldtitel een beschermde status van de KNSB. Als ze een wereldbekerwedstrijd op de 3000 meter wint, kwalificeert ze zich rechtstreeks voor de Spelen.

''Maar het niveau van Sablikova heb ik nog lang niet'', constateerde Groenewold vrijdag. De routinier heeft als excuus dat ze een herniaoperatie heeft ondergaan.

''Ik hoop stapje voor stapje beter te worden. Maar dit is even een klap in het gezicht, een duidelijke stap terug. Ik hoopte het echt beter te doen dan vorige week bij de NK afstanden. Maar na zo'n 500 meter voelde ik de energie uit mijn lichaam wegvloeien.''

Houterig

Wüst zei dat ze maar moeilijk in haar slag kon komen. Trainer Kemkers oordeelde dat ze te verkrampt en te houterig had gereden. ''Ireen moet toch zeker tot een tijd van 4.08 in staat zijn. Ik moet met beide dames nog maar eens goed over deze races praten.''

Ook de overige drie Nederlandse schaatssters konden niet imponeren op de 3000 meter. Moniek Kleinsman werd twaalfde, Diane Valkenburg zeventiende en Annouk van der Weijden achttiende.