MONTREAL - Shorttracker Sjinkie Knegt heeft bij wereldbekerwedstrijden in Montreal een olympisch ticket op de 1500 meter in het vizier gekregen. De Fries plaatste zich donderdag in de Canadese stad voor de halve finales op die afstand.

Knegt moet zaterdag, als de halve finales en de A- en B-finale worden afgewerkt, bij de eerste acht eindigen om individuele deelname aan de Winterspelen van Vancouver veilig te stellen.

De Nederlander veroverde vorig seizoen een olympische nominatie op de 1000 meter en moet op die afstand nog vormbehoud zien te tonen.

Voorronden

Knegt overleefde twee voorronden en finishte in zijn serie van de kwartfinale op de derde plaats achter de Amerikaanse vedette Apolo Anton Ohno en de Belg Pieter Geysel. Niels Kerstholt haalde net als Knegt de kwartfinale, maar de Utrechter werd daarin uitgeschakeld.

Hij eindigde uiteindelijk als 21e op de 1500 meter. Bij de vrouwen belandde Jorien ter Mors op dezelfde afstand op de 35e plaats. Later op de dag wordt in Montreal nog op de 500 meter gestreden.