BERLIJN - De Canadese topsprinters Jeremy Wotherspoon en Mike Ireland zullen niet starten bij de wereldbeker schaatsen dit weekeinde in Berlijn. Beide schaatsers boycotten de wedstrijd omdat ze vorig seizoen zware verwondingen opliepen bij valpartijen op de Duitse ijsbaan.

Het Canadese team leverde om die reden in een bezwaarschrift harde kritiek op de organisatie en de internationale schaatsbond ISU. De Noord-Amerikanen starten nu met een B-ploeg in Berlijn.

Wotherspoon, wereldrecordhouder op de 500 meter, en Ireland waren na de incidenten het hele seizoen uitgeschakeld. De twee schaatsers belandden na valpartijen in de luchtkussens die de sprinters zouden moeten behoeden voor ernstige blessures.

''We betreuren de verwondingen bij beide Canadezen'', reageert Gerd Heinze, voorzitter van de Duitse schaatsbond. ''Maar we hebben een onderzoek laten uitvoeren waaruit bleek dat de luchtkussens aan alle veiligheidseisen voldoen.''

Rechtszaak

Heinze zoekt nog naar andere redenen voor de boycot: ''Misschien spelen er wel psychologische barrières.''

Geruchten over een eventuele rechtszaak worden ontkend door de schaatspreses. ''Daar zijn volgens mij weinig gerechtelijke mogelijkheden voor.'' De Nederlandse schaatscoach Gerard Kemkers pleitte vorig jaar al eens voor veiligere luchtkussens in de bochten.

Overigens zou Wotherspoon in Berlijn alleen aan de 1000 meter deelnemen. Hij slaagde er niet in zich te kwalificeren voor de 500 meter.