HEERENVEEN - De sprintersploeg van coach Jac Orie heeft bij de Nederlandse afstandskampioenschappen in Heerenveen de hoge verwachtingen waargemaakt. Op de 500 en 1000 meter veroverde de sponsorloze equipe elf van de twaalf beschikbare medailles.

Nadat vrijdag alleen Ronald Mulder (zilver op de 500 meter) zich tussen de ex-DSB-rijders wist te wringen, eisten de pupillen van Orie zaterdag bij de 1000 meter alle podiumplekken op.

Bij de mannen greep Stefan Groothuis de nationale titel vóór zijn ploeggenoten Simon Kuipers en Mark Tuitert.

Ontspannen

Bij de vrouwen veroverde Annette Gerritsen haar tweede gouden plak bij deze NK door haar trainingspartners Margot Boer en Marianne Timmer voor te blijven. "Iedereen rijdt wel lekker, ja", beaamde Gerritsen met een brede glimlach. "De sfeer is ontspannen."

De ploeg verloor twee weken geleden zijn hoofdsponsor, toen DSB Bank failliet ging.

De hotelkamers worden noodgedwongen betaald door de schaatsbond en ook sportkoepel NOCNSF moet bijspringen om het traject richting de Winterspelen overeind te houden. Toch hebben die randzaken absoluut geen invloed op de prestaties.

Superblij

Dat merkte ook Groothuis. Na een degelijk optreden op de 500 meter (vierde) troefde hij op de dubbele afstand al zijn concurrenten af. Hij finishte in 1.09,30 en bleef daarmee Kuipers (1.09,53) en Tuitert (1.09,57) voor.

"Toen ik mijn tijd op het scorebord zag, dacht ik dat Simon en Mark daar wel onder zouden duiken", sprak Groothuis. "Zij hadden in aanloop naar de NK al 1.09,2 geschaatst. Maar ik ben superblij met mijn Nederlandse titel."