WOGNUM - Topman Dirk Scheringa van de DSB Bank geeft per jaar ongeveer 12 miljoen euro uit aan sportsponsoring, waarvan het meeste gaat naar voetbalclub AZ. De huidige situatie bij de bank, die maandag onder curatele werd geplaatst, heeft geen gevolgen voor het voortbestaan van AZ.

Voor de schaatsploeg is de onzekerheid rond de bank vervelender, zo stelt Frank van den Wall Bake. ''Mocht DSB in het meest extreme geval omvallen, is dat voor AZ zeker niet prettig'', legt de sportmarketingdeskundige uit.

''Maar AZ is een eigen BV met een eigen financiële huishouding. De club moet op zoek naar een nieuwe hoofd- en shirtsponsor, dat is niet fijn. Als Philips omvalt, is het met PSV natuurlijk ook niet meteen gedaan. De verwarring ontstaat in dit geval doordat Dirk Scheringa ook voorzitter is van AZ. Maar de situatie is in feite niet heel anders.''

Financiële huishouding

De begroting van AZ is ongeveer 40 miljoen. Van den Wall Bake denkt dat daarvan zo'n 5 miljoen van DSB komt. ''Scheringa is echt niet zo dom om de BV AZ in de financiële huishouding van DSB mee te nemen. Het DSB-stadion zal ook een aparte BV zijn, net als zijn museum, zo vermoed ik. Dat is niet zo onverstandig.''

AZ verduidelijkte maandag een langdurige huurovereenkomst te hebben met betrekking tot het DSB Stadion. ''De hypotheekverstrekker is niet de DSB Bank, conform de richtlijnen van De Nederlandsche Bank. De huurgelden zijn opgenomen in de begroting van AZ'', zo stelt de Alkmaarse voetbalclub.

Grote gevolgen

Naast het voetbal geeft Scheringa van die 12 miljoen euro geld uit aan schaatsen, wielrennen en judo. Voor de langebaanschaatsploeg kan de situatie bij de DSB Bank grote gevolgen hebben, zo meent Van den Wall Bake.

''Voor de schaatsers is het allemaal heel wat pijnlijker. Die ploeg is qua inkomsten voor ongeveer 80 procent afhankelijk van DSB. Zij vallen als het ware helemaal onder de paraplu van DSB.''

De woordvoerder van de schaatsploeg van DSB wilde maandag nog niet reageren.

Belangenbehartiger

Yves Kummer is de voorzitter van NL Sporter, de belangenbehartiger van sporters. Hij weet nog niet wat de ontwikkelingen bij de DSB Bank voor gevolgen heeft voor de schaatsers.

"Ik kan mij niet voorstellen dat Dick Scheringa het faillissement van de schaatsploeg op zijn geweten wil hebben", vertelt Kummer aan NUsport. "Hij is niet één-twee-drie failliet."

De voorzitter van NL Sporter wil eerst onderzoeken hoe de huidige situatie eruit ziet. "We zijn contracten van schaatsers aan het opvragen, om te zien hoe het financieel ervoor staat. Bijvoorbeeld of schaatsers staan genoteerd als werknemers van de DSB bank. Alles is van de arbeidsconstructie afhankelijk."

Van de commerciële schaatsers staan 99 procent geregistreerd bij NL Sporter. De belangenbehartiger zorgt voor juridische en contractuele begeleiding van sporters.