WENEN - Shorttracker Sjinkie Knegt heeft zich in Wenen tijdens de WK goed staande gehouden tussen de wereldtop. De 19-jarige Fries, die debuteerde op de wereldkampioenschappen, eindigde zondag op de 1000 meter als zevende en belandde in het eindklassement over drie afstanden op de dertiende plaats.

Zaterdag was Knegt, in bezit van een olympische nominatie op de 1000 meter, ook al tiende op de 500 meter geworden.

Niels Kerstholt kwam zondag in de tweede ronde van de 1000 meter ten val. De Utrechter eindigde in het eindklassement als zestiende. De wereldtitel bij de mannen was voor de Zuid-Koreaan Ho-Suk Lee, die de 1000 meter won en in de superfinale voldoende had aan de tweede plaats om de titel op te eisen.

Vizier
Knegt reed in het weekeinde sterk. De talentvolle Fries bewees op de 1000 meter dat hij meer en meer de wereldtop in het vizier krijgt. In de kwartfinale stuitte hij op wereldkampioen Apolo Anton Ohno, de sterke Canadees Charles Hamelin en de Zuid-Koreaan Sung, drie shorttrackers die afstanden kunnen winnen.

"De tactiek was om mee te rijden en de anderen de fouten te laten maken", keek de Nederlander terug op de loodzware race. "Het pakte uit zoals we hadden gedacht." Knegt profiteerde van een foutje en eindigde als tweede achter Ohno. In de halve eindstrijd kreeg hij geen uitzicht op een nieuwe surprise. Knegt finishte in zijn serie als vierde, wat hem de zevende plaats op de afstand opleverde.

Een dag eerder noteerde Knegt ook al de tiende plaats op de 500 meter, eigenlijk niet zijn afstand. "Ik heb de laatste tijd weinig 500 meters gereden, maat ik merk dat ik sterker en explosiever ben geworden. Dit zat er dus al een tijdje aan te komen", vond de Fries, die op zowel de 500 als 1000 meter het nationale juniorenrecord verbeterde.

Instinct
Bondscoach John Monroe was blij met het optreden van zijn nog weleens onstuimig schaatsende pupil. "Sjinkie is een rijder die profiteert foutjes bij anderen. Dat instinct heeft hij. Tegelijkertijd is dat ook een belangrijke kracht in het shorttracken. Sjinkie reed vier races op de 1000 meter en werd eigenlijk elke race sterker", aldus de Canadees, die Niels Kerstholt ook goed zag schaatsen.

De Utrechter kende een moeizaam seizoen, maar voelde de vorm in de aanloop naar Wenen weer terugkeren. Zaterdag eindigde hij als twaalfde op de 500 meter. "Ik sta er gewoon weer beter voor dan in andere jaren", zei hij een week voor de wereldkampioenschappen voor landenteams in Heerenveen.

Van Doorn
Bij de vrouwen haalde Annita van Doorn zondag de tweede ronde op de 1000 meter. Daarin kwam ze ten val. Van Doorn, al in bezit van twee olympische nominaties, beëindigde de WK als nummer 24.

Jorien ter Mors vond zichzelf terug op de 37e plaats in het eindklassement. De Chinese Meng Wang prolongeerde de wereldtitel. De Zuid-Koreaanse Min-Jung Kim veroverde zilver, het brons was voor de Chinese Yang Zhou.