TECHENDORF - Twee voormalige 'kneuzen' vervulden woensdag een hoofdrol tijdens de twintigste editie van de alternatieve Elfstedentocht. De 36-jarige Casper Helling was in de finale te sterk voor zijn twaalf jaar jongere medevluchter Douwe de Vries.

De winnaar voltooide de 200 kilometer in 5 uur, 37 minuten en 50 seconden. Het tweetal had ruim vier minuten voorsprong op de nummer drie, Jan Maarten Heideman.

Helling en Douwe de Vries stegen tussen de Oostenrijkse bergen naar grote hoogten. Daar zag het de afgelopen maanden niet naar uit. De Vries sneed een jaar geleden tijdens een marathon in Amsterdam met zijn schaats een pees in de linkervoet doormidden. Het herstel duurde enkele maanden.

Noodlot
Bij Helling sloeg het noodlot in juni toe. Als amateurwielrenner deed hij mee aan de Ronde van Limburg. Tijdens de afdaling ging hij onderuit en brak daarbij drie ruggenwervels. Hij had geluk. Er waren geen zenuwen geraakt.

Toch moest hij drie maanden een harnas van gips dragen. "Van mijn onderkin tot aan mijn heup zat ik het gips. Erg heb ik dat niet gevonden. Ik wist dat ik weer de oude zou worden." In het korset maakt hij lange wandelingen. Pas in september volgde de revalidatie. "Toen ben ik weer aan mijn conditie gaan werken."

Op de Weissensee ontstond na 60 kilometer de eerste serieuze kopgroep. Het was Helling die het initiatief daartoe nam. De wererlduurrecordhouder uit Wageningen kreeg tien schaatsers mee. "Die groep vond ik te groot. Ik heb constant het tempo omhoog geschroefd. Dat werd gelukkig een groot aantal schaatsers fataal", glunderde Helling na afloop.

Ontketend
Uiteindelijk konden drie rijders het spoor van de ontketende Helling volgen. De vier werkten goed samen en bouwden een voorsprong van ruim vier minuten op ten opzichte van de rest. Na 170 kilometer perste Helling een aantal snoeiharde demarrages uit zijn pezige lijf.

Waar Helling de energie vandaan haalt, is ook voor hem zelf een raadsel, maar er zijn van die dagen waarop hij nooit moe wordt. "Vandaag had ik dat ook. Het was een onbeschrijfelijk lekker gevoel. Iedereen klaagde over dat het ijs zo slecht was, maar ik had nergens last van. Voor mij kan het seizoen al niet meer kapot", aldus Helling, die nu drie alternatieve Elfstedentochten (twee in Finland en een in Oostenrijk) op zijn naam heeft staat.

Gevallen
Bij de vrouwen won Daniëlle Bekkering. De 32-jarige Groningse versloeg Andrea Sikkema in de eindsprint. Mariska Huisman werd derde. Bekkering had in Oostenrijk nog nooit een wedstrijd over 200 kilometer gewonnen. Ze veroverde daar wel vijf open Nederlandse titels op de 100 kilometer.

"Ik ben in het begin hard gevallen", zei Bekkering. "Ik had heel veel pijn en heb vaak aan afstappen gedacht. Maar dat kon ik niet maken ten opzichte van mijn ploeggenotes. Ik ben geweldig blij met deze zege. Ik heb hier jaren van gedroomd."