HAAKSBERGEN - Elma de Vries heeft zich enkele uren na de huldiging bij de nationale kampioenschappen allroundschaatsen in Heerenveen opnieuw onderscheiden.

De nummer twee van het NK allround, die zich daarmee kwalificeerde voor de Europese titelstrijd allround, won zondagavond bij de vrouwen de eerste marathon op natuurijs in Haaksbergen. Broer Bob won bij de mannen.

Elma De Vries was na zestig ronden de sterkste in de sprint van een kopgroep van veertien. Die groep had een ronde voorsprong genomen op het peloton. Mariska Huisman eindigde als tweede, de Amerikaanse Chris Witty als derde. Voor De Vries was het haar zesde seizoenszege op de marathon.

Startschot
De organisatoren wachtten zondagavond even op De Vries. Die moest na de huldiging in Heerenveen flink gas geven om het startschot in Haaksbergen te halen. "Ik stond al op het podium te trappelen. Ik baalde, want de huldiging liep uit."

Om iets over zevenen arriveerde ze in Haaksbergen, om tien over zeven startte de marathon over 60 ronden. "Het was een race tegen de klok, maar zeker de moeite waard", stelde de winnares.

Vermoeide benen
Na vijftig van de zestig ronden namen veertien schaatssters de benen. De Vries zat erbij. Last van vermoeide benen had ze kennelijk niet. "Ik wilde hier graag rijden. Het is tenslotte de eerste."

Dat het wellicht niet verstandig was om zo kort achter elkaar opnieuw met haar krachten te smijten, kwam niet in De Vries op. "Ik weet dat ik dit kan. Het was een superweekeinde", klonk het meer dan voldaan.

Bob de Vries
Het succes van Elma werd even later dunnetjes overgedaan door broer Bob. Die won de mannenwedstrijd over 100 ronden. Bob de Vries maakte deel uit van een groep van zeventien, die het peloton na zestig ronden op een ronde achterstand zette. In de sprint bleef de leider van de strijd om de Essent Cup, die zijn tweede seizoenszege behaalde, Sander Kinga en Roy Boeve voor.

De Vries genoot van zijn zege. "Dit is veel mooier dan winnen op kunstijs", zei hij nadat 4000 man langs de baan in Haaksbergen hem als eerste over de streep hadden zien komen. "Ik heb Elma nog net zien winnen. Dat was een mooie inspiratie voor mij."

[videonu m1cz0xeawp2u]