HEERENVEEN - Hij hoopte met een mooie stunt op het Nederlands allroundkampioenschap een ticket voor het komende EK te veroveren. De lijdensweg van tweevoudig sprintwereldkampioen Erben Wennemars op de vijf en tien kilometer leverde hem veel sympathie op van de duizenden schaatsfans in Thialf. De beloning bleef echter uit.

Wennemars had voorafgaande aan de tien kilometer een voorsprong van ruim zestien seconden op de 18-jarige Koen Verweij. Die marge bleek voor de 33-jarige Zwollenaar echter niet groot genoeg.

De TVM-rijder kon vijf kilometer lang zijn concurrent bijbenen, maar zag vervolgens de achterstand in rap tempo oplopen. Wennemars finishte na 13.54,14 en verspeelde daarmee het EK-ticket. Verweij was namelijk na 13.34,46 binnen en eindigde zodoende als vierde op het NK.

Pijngrens
Een dag eerder was Wennemars ook al op de 5000 meter dwars door de pijngrens gegaan. "Na zeven ronden dacht ik: 'Ik moet harder'. Toen ben ik één keer aangegaan, maar ik blokkeerde meteen." De lijdensweg die de Zwollenaar vervolgens onderging, werd door de hoofdrolspeler op treffende wijze beschreven: "Ik had hoofdpijn, was misselijk en mijn benen waren van beton. Ik dacht: maar ik moet toch bij de finish komen."

Zijn coach Geert Kuiper probeerde hem nog te motiveren door te roepen dat hij moest doen alsof hij de Elfstedentocht aan het schaatsen was. "Je bent op de Bonkevaart, riep Geert nog. Maar daar had ik niet veel aan. Ik knapte hélémaal uit elkaar. Echt verschrikkelijk."

Lange hersteltijd krijgt Wennemars niet. Volgende week staat hij weer vrolijk aan de start van het NK sprint: "En dan ga ik ook weer knetterhard mijn best doen."