HEERENVEEN - Sjinkie Knegt en Jorien ter Mors hebben zich in het weekeinde verzekerd van een startbewijs op de Europese titelstrijd shorttrack. Knegt, pas 19 jaar, won in Heerenveen de selectiewedstrijd.

Hij debuteert half januari op de EK in Turijn. Ter Mors eindigde als tweede achter Annita van Doorn, die al was geselecteerd voor de Europese titelstrijd.

Bij de mannen ging het klassement op zondag, de tweede dag, op de kop. Na de eerste dag ging Rudy Koek aan de leiding door de 1000 meter te winnen. Knegt eindigde door een val slechts als vierde, maar was zondag in de afsluitende 1500 meter de sterkste.

Breeuwsma

In het klassement eindigde Daan Breeuwsma als tweede. De Topsportcommissie gaf hem zondagavond als beloning daarvoor een ticket voor de EK. Niels Kerstholt was op basis van zijn wereldbekerresultaten al aangewezen.

Ter Mors had zondag aan twee tweede plaatsen op de 500 en 1500 meter voldoende om achter Van Doorn als tweede te eindigen en naar Turijn te mogen. Maaike Vos belandde op de derde plaats in het eindklassement en verdiende daarmee ookstartrecht op de EK.