HEERENVEEN - Schaatsster Ireen Wüst ligt na de eerste dag van het Nederlands allroundkampioenschap op schema voor haar derde achtereenvolgende titel. De tegenvallende prestaties in het voorseizoen hebben het vertrouwen van de 22-jarige rijdster van TVM echter enigszins aangetast.

"Als ik mijn ding doe, denk ik dat het zondag wel goed komt. Maar zeker weten doe je het nooit", zei de nummer één in de tussenstand over haar kansen op deelname aan het Europees kampioenschap, waar in totaal vier Nederlandse schaatssters aan mee mogen doen.

Voldoening
Wüst won de 500 meter in 40,05 seconden, voor Marrit Leenstra en Jorien Voorhuis. Ze haalde echter vooral voldoening uit haar 3 kilometer, die ze aflegde in 4.09,68. Zo snel was ze dit seizoen nog niet op die afstand. Vooral het eerste gedeelte van de race stemde Wüst, die opende in 19,65, tevreden. "Fysiek was ik weer in staat om ruim drie ronden lang een hoog tempo te rijden. Dat was lang geleden. Ook mijn openingstijd komt weer in de buurt van de tijd die ik reed in mijn oude vorm."

Uiteindelijk eindigde Wüst, die in de laatste drie ronden het tempo niet kon volhouden en tijd moest toegeven op winnares Renate Groenewold (4.06,92), als derde. In het algemeen klassement verdedigt ze zondag op de 1500 meter een voorsprong van 0,80 seconde op ploeggenote Marrit Leenstra. Zij eindigde als tweede op de 500 meter en werd vijfde op de 3000 meter. Groenewold is derde op 0,90 seconde.

Paulien van Deutekom, de vierde deelneemster van TVM, moet voorlopig genoegen nemen met de vijfde plaats. De wereldkampioene heeft 1,30 seconde achterstand op Wüst en moet vier honderdsten goed maken op DSB-rijdster Elma de Vries, die nu vierde is.

Tevreden
Van Deutekom, die ook een tegenvallend voorseizoen kende, was behoorlijk tevreden. Ze oordeelde, evenals Wüst, dat ze op de 3000 meter (4.09,52) progressie maakte. "Ik heb de bevestiging gekregen dat ik op de goede weg ben. Laatst noteerde ik op de training nog 4.24. Ik was tot dusverre totaal niet stabiel op de 3 kilometer, nu ging het technisch gezien beter."

TVM heeft als doelstelling om op het NK alle startbewijzen voor het Europees kampioenschap te behalen. Met de 1500 en 5000 meter van zondag lijkt Van Deutekom in staat om zich bij de eerste vier te rijden. "De verschillen zijn ontzettend klein, het heeft nu nog geen zin om daar uitspraken over te doen", zei ze zelf.