HEERENVEEN - De doelstelling van TVM voor de Nederlandse allroundkampioenschappen is duidelijk. In Heerenveen wil de schaatsploeg van coach Gerard Kemkers dit weekeinde alle acht startbewijzen voor het Europees kampioenschap in januari bemachtigen.

Ted-Jan Bloemen en Koen Verweij, vorig jaar respectievelijk vierde en vijfde bij het NK, zijn bij de mannen belangrijke concurrenten voor TVM. "Als ik mijn normale niveau haal, is het podium haalbaar", aldus Bloemen vrijdag na de afsluitende training.

De 22-jarige schaatser, die rijdt voor het gewest Noord-Holland/Utrecht, baseert zich op zijn prestaties eerder dit seizoen. In november was hij bij wereldbekerwedstrijden in Heerenveen op de 5 kilometer sneller dan Wouter Olde Heuvel. Een week later, in Moskou, noteerde Bloemen op de dubbele afstand een betere tijd dan Carl Verheijen. "Dat Kramer normaal gesproken wint, is duidelijk", zegt hij. "Verder is het in mijn ogen moeilijk aan te geven. Als de jongens van TVM een mindere dag hebben, vallen ze er ook gewoon buiten. Ik moet op de 500 en 1500 meter de schade beperkt houden, zeker in vergelijking met Erben Wennemars."

Wennemars
Wennemars richt zich op de vierde plaats, zo liet hij in aanloop naar het NK weten. De voormalig wereldkampioen sprint gaat er vanuit dat zijn TVM-ploeggenoten Kramer, Olde Heuvel en Verheijen de podiumplaatsen bezetten. Wennemars hoopt dat hij op de twee kortste afstanden voldoende voorsprong pakt op de concurrentie, waar volgens de geboren Zwollenaar naast Bloemen en Verweij ook Tom Prinsen, Ben Jongejan en Jan Blokhuijsen toe behoren.

Verweij, pas achttien jaar, vindt het mooi dat er rekening met hem wordt gehouden. "Dat motiveert wel", zegt hij. "En ik denk ook wel dat ik een kans maak. In goeden doen kan ik het de anderen knap lastig maken. Ik heb weinig te verliezen en kijk er vooral naar uit."

Klasse apart
Net als Bloemen is Verweij, die vorig seizoen als tweede eindigde op het WK voor junioren, van mening dat alleen Kramer ver boven het niveau van de anderen uitsteekt. Olde Heuvel en Verheijen maken volgens de rijder van Jong Oranje een goede kans op de tweede en derde plaats, maar dat staat in zijn ogen niet op voorhand vast. Net als de vierde plaats van Wennemars.

Verweij hoopt er stiekem op dat hij zondag op de afsluitende tien kilometer in een rechtstreeks duel tegen Wennemars mag schaatsen. "Ik vind het een geweldige topsporter, met een fantastische staat van dienst. En op die afstand durf ik dat wel", zegt hij lachend. "Het heeft alleen geen nut meer als ik op de 500 en 1500 meter al te veel tijd heb verloren. Dat moet ik voorkomen."