HOOGLAND - Liesbeth Mau Asam komt de rest van het schaatsseizoen alleen nog maar uit voor de aflossingsploeg. De shorttrackster laat de individuele afstanden vanwege een rugblessure noodgedwongen schieten. Mau Asam heeft opnieuw last van een hernia. Dat heeft de schaatsbond KNSB woensdag bekendgemaakt.

De 26-jarige schaatsster werd na de Olympische Spelen in Turijn (2006) geopereerd aan een hernia. Enkele weken geleden kreeg ze weer last van haar rug. Uit een MRI-scan bleek dat er weer sprake was van een hernia, dit keer op een andere plek. Aangezien de rug niet volledig belastbaar is, moest Mau Asam een keuze maken tussen de individuele afstanden of de aflossing.

"We zijn dit seizoen heel sterk begonnen met de ploeg en gaan voor de wereldkampioenschappen. Dat zit er zeker in. Daarom was de keuze voor mij snel gemaakt", aldus de viervoudig nationaal kampioene.

Nederlands record
De Nederlandse vrouwenploeg was dit seizoen in de eerste vier wereldbekerwedstrijden een constante factor in de halve finales en verbrak in oktober in Salt Lake City nog het Nederlands record met vier seconden. Een week later verraste het team in de toekomstige olympische ijshal van Vancouver met een finaleplaats en greep nipt naast het brons.

Bij haar keuze voor de aflossing keek Mau Asam dan ook al voorzichtig naar de Olympische Spelen in Vancouver in 2010. "De kans dat we ons kwalificeren is groot en ik zou daar zeker graag bij zijn. Bovendien heb ik het gevoel dat ik echt wat kan bijdragen aan het team."

Aangepast trainingsschema
Mau Asam zal een aangepast trainingsschema gaan volgen. Ze neemt op 27 en 28 december dus niet deel aan de trials in Heerenveen, waar individuele startbewijzen te verdienen zijn voor de Europese kampioenschappen in januari in Turijn. Wel probeert de shorttrackster zich op 6 januari tijdens de relaytest te kwalificeren voor de aflossingsploeg op het EK.