BIDDINGHUIZEN - Het marathonschaatsen raakte door het uitblijven van natuurijswinters in de versukkeling. Sinds vorige week kreeg de sport een impuls. In Biddinghuizen werd voor het eerst een wedstrijd op een parcours van 5 kilometer afgewerkt. De primeur kreeg woensdag een vervolg. Arjan Smit won de tweede race op 's werelds langste kunstijsbaan.

Hij toonde zich in de eindsprint de snelste van een kopgroep van dertien man. Geert Plender en Sandor Stuut werden respectievelijk tweede en derde. Het lijkt op een kerstgeschenk voor de mannen van de lange adem. De wind draait naar het oosten. De winter komt eraan. Teletekst geeft in het vijfdaagse weeroverzicht aan dat het matig gaat vriezen.

"Het echte werk kan beginnen", glundert Henk Angenent, die in 1997 de Elfstedentocht won. "Natuurlijk is het goed dat we wedstrijden zoals hier in Biddinghuizen hebben, maar natuurijs geeft gewoon iets extras. Het rijden van klassiekers is het mooiste wat er is. De sterkste schaatsers blijven altijd over, dat spreekt mij aan."

'Elfstedentocht komt'
"De Elfstedentocht komt dit seizoen", voorspelt René Ruitenberg. "Mijn broer Gert heeft weer last van eczeem en die kwaal krijgt hij alleen als het streng gaat vriezen." Uitgerekend Gert Ruitenberg is niet gebaat bij natuurijs. Hij is de organisator van de vijf Superprestigemarathons in Biddinghuizen en de vijf Grand Prix-wedstrijden (5 tot 15 februari) in Zweden.

"Door de huidige weersvoorspellingen dreig ik inkomsten mis te lopen", aldus Gert Ruitenberg. De competitieleider van de KNSB, Teun Breedijk, erkent het probleem. "Als er natuurijswedstrijden in Nederland worden uitgeschreven dan gaan we Ruitenberg wel een klein beetje helpen. We kunnen twee of drie wedstrijden afkopen. Dat geldt niet voor de wedstrijden in het buitenland. De natuur zorgt in dat geval voor marktwerking."

'Niet naar Zweden'
Henk Angenent steunt de schaatsbond. "Geen denken aan dat ik naar Zweden ga als hier genoeg ijs ligt." Ook winnaar Arjan Smit weigert in dat geval de grens over te gaan. "Het lijkt me fantastisch om in eigen land klassiekers te schaatsen. Ik heb zoiets als B-rijder nog nooit meegemaakt."

In de 75-kilometerrace van Biddinghuizen maakte Smit vanaf de beginfase deel uit van de kopgroep van dertien man. Ploeggenoten konden hem niet helpen. "In tegenstelling tot de teams van Safan en TNT zal ik als enige van de DSB-ploeg in de vluchtgroep", zei Smit. "Ik moest alle aanvallen counteren. In de finale hadden mijn medevluchters geen puf meer over. Het ijs gleed vandaag niet. Met de harde wind erbij was het vreselijk zwaar schaatsen. In de laatste kilometer heb ik er een lange sprint van gemaakt. Met de wind in de rug kon niemand me meer passeren", aldus Smit, die voor het laatst in 2006 een marathon had gewonnen.

Bekkering
Bij de vrouwen was Danielle Bekkering na 40 kilometer de rapste. Ze versloeg vijf rijdsters in de eindsprint. Mariska Huisman werd tweede en Maria Sterk legde beslag op de derde plaats.