AMERSFOORT - Kees Verkerk noemde hem oefenmeester, psycholoog, vader en moeder tegelijk. Ard Schenk betitelde hem sober als "een echte coach". Anton Huiskes was trainer-coach van beiden op het moment dat schaatsen heel populair werd.

Huiskes, die zondag op 80-jarige leeftijd in zijn huis in Le Coux et Bigaroque in Frankrijk overleed, leidde Schenk en Verkerk (foto) in 1966 naar hun eerste internationale titels. Erg lang stond hij de schaatsers niet terzijde. De wens van Huiskes om na het eerste succes het schaatsen te professionaliseren, leidde tot een breuk met de KNSB.

In 1967 dook Huiskes op als coach van Zweden, waar hij met Johnny Höglin en Oerjan Sandler olympische medailles behaalde. Na de Spelen van 1972 haalden Schenk en Verkerk hem terug, als coach in het mislukte eerste profavontuur.

Wereldrecord
Als schaatser was Huiskes, geboren op 5 maart 1928 in Wierden, bovengemiddeld goed. Huiskes was zelfs tien jaar (van 1953 tot 1963) houder van het wereldrecord op de 3000 meter (4.40,2). Inmiddels staat het record (door moderne pakken, indoorbanen en klapschaatsen) meer dan een minuut scherper.

Tijdens de Olympische Winterspelen in Oslo (1952) eindigde hij op de 5000 en 10.000 meter op de vierde repectielijk vijfde plaats.

Jantje Betonprijs
Naast het werk voor topsporters was Huiskes directeur van instellingen die de recreatiesport bevorderden en zette hij zich in voor het schaatsen voor verstandelijk gehandicapten. In 1988 ontving hij de Jantje Betonprijs voor 'de bijzondere wijze waarop hij zich had ingezet voor het spelende kind'.