BERLIJN - Toen Sven Kramer zaterdag de kleedkamer van het Sportforum in Berlijn binnenwandelde, kreeg hij meteen het idee dat zijn rivalen de messen hadden geslepen. Een dag nadat hij zijn dominantie op de 5000 meter had onderstreept, waren Kramers concurrenten uit op revanche.

Schaatsers als Enrico Fabris, Shani Davis en Chad Hedrick wilden de 22-jarige Fries raken op zijn 'zwakke plek', de 1500 meter. Op die afstand is de kopman van TVM - vergeleken met zijn opponenten - nog een groentje. De blijdschap was dan ook groot bij Kramer, toen de veelvraat tot veler verrassing liet zien ook de schaatsmijl te beheersen.

Onbegrensd
Een week na zijn overwinning bij de Nederlandse afstandskampioenschappen gaf Kramer weer een demonstratie van zijn bijkans onbegrensde kwaliteiten. De wereldkampioen allround had voor de 1500 meter 1.45,69 nodig en troefde daarmee zijn ploeggenoot Erben Wennemars af: 1.45,85. Het brons ging naar Simon Kuipers, Mark Tuitert werd vierde.

"Ik merkte dat iedereen dacht: 'Dan pakken we die Kramer wel op de 1500 meter'. Nou mooi niet", sprak de winnaar met een brede grijns. "Dit geeft echt wel een kick. Op deze afstand is het allemaal nieuw voor me, wat verrassender."

(c)ANP
Foto: ANP | Mark Tuitert in actie in Berlijn

Plan
Het was voor het eerst in ruim drie jaar dat de oranje-afvaardiging bij een wereldbekerwedstrijd over 1500 meter de eerste vier posities innam. Op 20 februari 2005 gebeurde dat voor het laatst, toen bij de WB-finale in Thialf Tuitert zijn landgenoten Kuipers, Wennemars en Nijenhuis voorbleef. "Maar laten we hier niet al teveel conclusies aan verbinden", sprak Kuipers. "Iedereen heeft zijn eigen plan en piekt op een ander moment."

Blabla
De Amerikanen Shani Davis (5e), Chad Hedrick (7e) en de Italiaan Enrico Fabris (13e) richten zich volledig op de WK afstanden in Vancouver én de Winterspelen in diezelfde stad. Daarom wilde het verslagen trio weinig conclusies trekken uit de nederlaag. "Ja, iedereen zegt 'het seizoen is nog lang, blabla'. Maar, geloof me", zei Kramer, "iedereen wil er hier staan en zit nu te balen in de kleedkamer."

Niet alleen de zege van Kramer was opvallend, ook de wederopstanding van Erben Wennemars sprong in het oog. De Zwollenaar presteerde matig op de Nederlandse afstandskampioenschappen, maar bewees in het Berlijnse Sportforum dat hij gewoon tot de wereldtop mag worden gerekend.

(c)ANP
Foto: ANP | Erben Wennemars kende een goed weekeinde

Vermoeid
Volgens Wennemars was hij vorige week in Thialf nog iets te vermoeid van de zware trainingsarbeid. De TVM-schaatser had uiteraard extra rust genomen in aanloop naar dat evenement, maar het duurde wat langer voordat "een diepere laag vermoeidheid" uit het lichaam was. "Ik merk gewoon dat de snelheid terugkomt", zei hij.

Verandering
Vlak voor de start van de 1500 meter vroeg de voormalig wereldkampioen sprint nog aan Kramer of het ooit was voorgekomen dat ze bij een internationale wedstrijd samen op het podium hadden gestaan.

Toen de Fries ontkennend antwoordde, gaf Wennemars aan dat het tijd werd om daar verandering in te brengen. "En nu zijn we eerste en tweede. Mooi toch? Ja, natuurlijk had ik graag gehad dat de volgorde andersom was, maar dat komt nog. Daar twijfel ik niet aan."

(c)ANP