Zes woongebouwen, twee kantoren, diverse speel- en sportveldjes en eventueel een school. Daarmee moet de 5,5 hectare grond op bedrijventerrein De Zegge VII in Raalte gevuld worden.

Dat stelt het Raalter college voor. Vanmorgen is het raadsvoorstel bekendgemaakt.

Het voorstel komt voort uit het kader dat op 7 december 2015 al werd neergezet. Dit gebeurde toen het principebesluit werd genomen om maximaal 950 asielzoekers op te vangen in een nieuw te bouwen azc voor een periode van vijf jaar.

"Ook aandachtspunten vanuit de raad en Raalter bevolking zijn meegenomen", benadrukt burgemeester Martijn Dadema. De Raalter bevolking nam onder meer plaats in diverse werkgroepen.

Geluid en privacy

De inrichting van het terrein is even simpel als doeltreffend. Tussen veel groen staan zes semipermanente woongebouwen met de kopse kant richting de naastgelegen woningen en bedrijven. Dit beperkt de geluidsoverlast voor de bewoners van het azc, maar was ook een nadrukkelijke wens van omwonenden. Op deze manier kijkt men namelijk niet bij elkaar naar binnen.

Om het azc wordt een groene wal aangebracht. Deze bestaat uit een meter hoge zandstrook en bosschage, waarmee zowel de privacy van de asielzoekers als die van de omwonenden wordt gewaarborgd.

Dadema: "Vanuit omwonenden werd om een hogere zandstrook gevraagd, maar wij hebben dit vooralsnog op een meter gehouden. Dat lijkt ons voldoende. Mocht er na werkzaamheden meer zand overblijven, dan kunnen we dit nog herzien."

Verschoven

De ligging van het azc verschilt iets met de plannen die eerder werden gemaakt. "Het komt niet meer helemaal in de hoek. Dat leek in eerste instantie noodzakelijk volgens de regels, maar daar bleek ruimte in te vinden. Wel blijft het azc op zo’n 150 meter afstand tot de Overkampsweg, zodat het daartussen aantrekkelijk blijft voor bedrijven om zich er te vestigen."

De inrichting van het terrein biedt de mogelijkheid voor een school op het azc. Echter geeft het college de voorkeur aan het onderbrengen van basisscholieren (naar verwachting ongeveer honderd) op een bestaande schoollocatie in de gemeente. De enige geschikte locatie hiervoor is de St. Bernadetteschool in Heeten. Gesprekken over de mogelijkheden zijn gaande.