Volgens de Onderwijsinspectie scoort geen enkele voortgezet onderwijs-scholengemeenschap van Landstede Groep nog onvoldoende op de opbrengsten. 

"Dat betekent dat alle rond de vijftig afdelingen van die scholen het goed doen. Dat is een hele mooie situatie", zegt Harry van Goor, die zich als kwaliteitsadviseur de afgelopen drie jaar, samen met de teams en de betrokken directies heeft ingezet voor de VO-scholen.

In de regio Vechtdal vallen het Agnieten College in Nieuwleusen, het Vechtdal College in Dedemsvaart, Hardenberg en Ommen.

Drie jaar geleden was het voor de vo-scholen van Landstede Groep tijd om een kwaliteitsslag te maken. "De kwaliteit liet bij sommige afdelingen te wensen over", vertelt Van Goor, die ook werkt voor de vo-raad en gespecialiseerd is in het doorvoeren van verbeteracties in het voortgezet onderwijs.

Proactief

"We wilden van een reactieve naar een proactieve houding. Dat betekent dat je niet eerst afwacht tot een externe partij als de Onderwijsinspectie zegt dat er wat moet gebeuren. Dan neem je zelf de regie in handen en ga je opbrengstgericht aan het werk", zegt Van Goor.

Elke school wees een taakhouder kwaliteit en kwaliteitszorg aan. Er werden instrumenten geactiveerd om bijvoorbeeld leerlingen en ouders te enquêteren. Bovendien werd het systeem zodanig aangepast, dat de kwaliteitszorg structureel en permanent werd geborgd in elke school.