Komende donderdag doen twaalf basisscholen uit Ommen mee met het praktisch verkeersexamen georganiseerd door VVN afdeling Ommen. De kinderen starten en eindigen hun examen bij het gemeentehuis van Ommen.

Wethouder Hans ter Keurst opent het examen om 9.00 uur waarna de eerste kinderen vertrekken. Maandag 18 april om 15.00 uur ontvangen de leerlingen die het examen zonder fouten hebben afgelegd een certificaat uit handen van de burgemeester.

Jaarlijks komen in Overijssel en Gelderland gemiddeld vier kinderen in de leeftijd van 0-14 jaar om door een ongeval in het verkeer en raken ruim 300 ernstig gewond.

Bij alle ernstige ongevallen in die leeftijdsgroep is ongeveer de helft als fietser betrokken, een kwart als voetganger en een kwart als autopassagier. Nog altijd zorgt het verkeer voor teveel jonge slachtoffers.

Laten zien wat je kunt

VVN afdeling Ommen werkt er daarom hard aan om zoveel mogelijk kinderen te laten deelnemen aan het VVN praktisch verkeersexamen. Kinderen die eerder geslaagd zijn voor het schriftelijk verkeersexamen, dat donderdag 7 april werd afgenomen, kunnen nu in praktijk laten zien wat ze hebben geleerd.

De route van het VVN praktisch verkeersexamen is zorgvuldig uitgezet door Ommen en komt overeen met de dagelijkse werkelijkheid. Tijdens deze route letten diverse controleposten op onder andere het stoppen voor verkeerslichten, het verlenen van voorrang en het aangeven van richting.

Fietskeuring

Leerlingen mogen alleen aan het VVN praktisch verkeersexamen deelnemen op een fiets die aan alle wettelijke eisen voldoet. Om ervoor te zorgen dat alle leerlingen over een veilige fiets beschikken, is er voorafgaand aan het VVN praktisch verkeersexamen een fietskeuring.

De leerlingen die het praktisch verkeersexamen zonder fouten hebben afgelegd, worden op maandag 18 april om 15.00 uur in het gemeentehuis ontvangen.

Deze leerlingen ontvangen van de burgemeester een certificaat met een gemeentelijk presentje. Deze inmiddels traditionele bijeenkomst wordt afgesloten met het nemen van een groepsfoto.