Floor Lubberman van Deventer Ziekenhuis wint Jozefprijs

Een onderzoek dat een duur kankermedicijn toch bereikbaar houdt voor ernstig zieken, heeft ziekenhuisapotheker van het Deventer Ziekenhuis Floor Lubberman de Jozefprijs opgeleverd. 

Door het medicijn niet op de nuchtere maag maar tijdens het ontbijt in te nemen, kan de dosering omlaag en kan per patiënt 10.000 euro per jaar worden bespaard.

Zeer relevant

De jury van de Jozefprijs sprak van een ‘maatschappelijk zeer relevant onderzoek’. Hoewel het onderzoek in eerste instantie gericht was op het welbevinden van de patiënt en het terugdringen van bijwerkingen, bleek dat tevens een grote financieel voordeel te behalen is.

Floor Lubberman, die het DZ recentelijk verruilde voor promotieonderzoek in het Radboudumc in Nijmegen: "In de ingewikkelde maatschappelijke discussie of we dure medicijnen wel altijd moeten voorschrijven, is dat een belangrijke bijvangst. Dure medicijnen blijven zo mogelijk beschikbaar voor een brede populatie."

Alleen al bij het DZ krijgen tussen de 30 en 40 patiënten het medicijn toegediend.

Nuchtere maag

Het onderzoek is een initiatief vanuit het Radboudumc en betreft het medicijn Pazopanib, een kankerremmend medicijn bij niercelkanker en kanker in weke delen. Volgens voorschrift moet dit medicijn op de nuchtere maag worden ingenomen.

Amerikaans onderzoek had al uitgewezen dat inname van Pazopanib tijdens het ontbijt een lagere dosering mogelijk maakt, met gelijkblijvend resultaat. Daarbij werd uitgegaan van een Amerikaans 'bacon & eggs' ontbijt met veel vet.

Europees ontbijt

Floor Lubberman heeft nu onderzocht wat het effect van inname is bij een meer Europees ontbijt met gewoon een boterham met (pinda)kaas of hagelslag.

Lubberman: "Gebleken is dat de dosering met 25 % omlaag kan en dan nog is de hoeveelheid van het medicijn dat door het lichaam wordt opgenomen gelijk aan inname op de nuchtere maag."

Bijkomend voordeel is dat patiënten niet vroeger op hoeven te staan om het medicijn op de nuchtere maag in te nemen.

De Jozefprijs

De Jozefprijs is een waardering voor de arts of zorgverlener die het afgelopen jaar het beste artikel heeft geschreven voor de medische wetenschap.

NUwerk

Tip de redactie