Radiotherapiegroep in Deventer beschikt vanaf begin mei over een nieuw bestralingsapparaat voor huidkanker: Esteya. 

Dat meldt Deventer Centraal.

Deventer is daarmee de tweede plek in heel Nederland waar het apparaat ingezet wordt.

Esteya wordt ingezet bij patiënten met een basaalcelcarcinoom, de meest voorkomende vorm van huidkanker. De behandeling is pijnloos en een alternatief wanneer operatie niet mogelijk is.

Gezicht

Omdat de genoemde vorm van huidkanker veel voorkomt in het gezicht, vinden de meeste patiënten het belangrijk hoe de behandelde plek er achteraf uit ziet.

"Het resultaat van de behandeling met Esteya is uitstekend, zowel functioneel als cosmetisch. De wondzorg achteraf is minimaal en huidtransplantatie of een reconstructieve ingreep zijn in het geheel niet nodig", aldus Radiotherapiegroep.

Zes behandelingen

Patiënten krijgen slechts zes behandelingen van zo’n twee à drie minuten waarbij ze in een comfortabele stoel zitten of liggen. Daarna kan de patiënt alle dagelijkse activiteiten voortzetten, zoals sporten en douchen.

Eerste in Nederland

Radiotherapiegroep, een zelfstandig instituut voor bestralingstherapie, is de eerste in Nederland die Esteya gebruikt. In de Verenigde Staten en Spanje is hier al veel (positieve) ervaring mee opgedaan.

In Ede wordt het apparaat voor het eerst ingezet, op de locatie in Ziekenhuis Gelderse Vallei. In mei volgt Deventer op de locatie direct naast het Deventer Ziekenhuis.