Uniek: drone meet volume paasvuren bij Holten

Op initiatief van Dijkerhoek worden de paasvuren rondom Holten dit jaar voor het eerst in de geschiedenis opgemeten doormiddel van een drone. 

Deze drone kan op de vierkante centimeter nauwkeurig het volume berekenen van het paasvuur.

De officiële meting wordt momenteel nog gedaan doormiddel van een theodoliet. Met de hoogte en omtrek kan de jury de inhoud bepalen. Met de drones wil het paasvuur met de tijd mee gaan.

Dijkerhoek heeft in Espelo een medestander gevonden. Ook daar wordt het paasvuur gemeten met behulp van een drone.

3D-beeld

De metingen met een drone zijn gebaseerd op het fotogrammetrische principe waarbij terreinhoogten kunnen worden berekend in het overlappende deel van foto’s genomen vanuit een ander standpunt. Aan de hand van geavanceerde software kan met deze gegevens een 3D-beeld van het paasvuur gecreëerd worden en zodoende kan de volume worden bepaald.

Voor de bouwers van de paasvuren is het uiterst interessant om de 3D-modellen te analyseren om te kijken waar het goed is gegaan of waar het beter kan.

Strijd

De ervaring leert dat de strijd om het grootste paasvuur van Holten een tweestrijd is geworden tussen Dijkerhoek in Espelo. Afgelopen twee jaar won Espelo de strijd, daarvoor won Dijkerhoek vier keer.

Tip de redactie