De kosten voor het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne kost in de gemeente Deventer ongeveer 120.000 euro. Het is in Deventer de bedoeling dat alle 51 stembureaus ingezet worden. 

Dat blijkt na vragen van Deventer Centraal aan de gemeente.

Gemeentewoordvoerder Maarten-Jan Stuurman geeft aan dat de kosten vrijwel volledig gedekt worden door de vergoeding vanuit het Rijk. Die vergoeding bedraagt 30 miljoen voor heel Nederland.

Het raadgevend referendum, dat werd afgedwongen door het comité GeenPeil, vindt op 6 april van dit jaar plaats. Het comité wist hiervoor de benodigde 300.000 handtekeningen te verzamelen.

GeenPeil is tegen de uitbreidingsdrift van de EU, die volgens hen ten koste gaat van de Nederlandse democratie. Het verdrag tussen Oekraïne en de Europese Unie zal volgens hen miljarden gaan kosten. 

Draaiboek 

In de gemeente Deventer zal het referendum niet veel verschillen van de ‘normale’ verkiezingen. “Wij organiseren het referendum volledig volgens het draaiboek van de verkiezingen”, aldus Stuurman.

Alle stembureaus open

“Het is de bedoeling om alle 51 stembureaus in de gemeente in te zetten. Het kan echter wel zijn dat een locatie niet beschikbaar is. Ik probeer dan een nieuwe plek te vinden, maar dat lukt niet altijd. Dan laten we dit stembureau vallen.”

Aan een voorspelling voor de opkomst durft Stuurman zich niet te wagen. “Geen idee, maar er is geen rede aan te nemen dat de opkomst in Deventer zal afwijken van landelijke voorspellingen.”